Tarta banoffee z bananami i karmelem
zagłosuj teraz
Czy znasz Banoffee? Ta wyjątkowa nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi" (karmel), dwóch składników przepisu :-) Już sama wiedza o tym sprawia, że usta stają się wodniste!
Składniki
10
Szacowany koszt: 6.2Euros€ (0.62€/porcja)
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 20 cm
Przygotowanie
Pokruszyć Speculoos na proszek i dodać 100 g roztopionego masła. Dobrze wymieszać.
Umieścić arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy. Umieścić mieszankę Speculoos i masła na papierze i rozprowadzić łyżką po dnie i krawędziach, aby utworzyć spód tarty. Dobrze docisnąć.
Pokroić 2 banany na plasterki i umieścić na spodzie. Schłodzić w lodówce.Przygotować karmel: roztopić 100 g masła na patelni i dodać brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodać słodzone mleko skondensowane.
Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez minutę i przelać do formy do tarty. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Po ostygnięciu wyjmij banoffee z formy. Uważaj, ten krok jest trochę trudny. Następnie ułóż na wierzchu pozostałe pokrojone banany.
Ubij zimną śmietanę, aż utworzy bitą śmietanę. Wylać na ciasto.
Zetrzyj kawałki czekolady za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw i posyp nimi krem.
A teraz Twoje banoffee jest gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Karmel: można go zastąpić zakupionym wcześniej dżemem mlecznym.
Speculoos: można je zastąpić innymi dowolnymi herbatnikami.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!