Tarta z daniela w stylu ikea
zagłosuj teraz
Jeśli masz w zwyczaju robić mały przystanek w kawiarni Ikea podczas zakupów, prawdopodobnie próbowałeś już ich słynnego Deer Pie :-) Dlaczego więc nie zrobić tej tarty w domu :-)?
Składniki
10
Krem do kaczek :
Ganache :
Materiały
- Tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania50 min
- Umieść kruche ciasto w tortownicy (zagnij brzegi, jeśli jest zbyt wysoka). Ponakłuwaj ciasto widelcem lub wypełnij masą fasolową i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Ubijać żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. W rondelku zagotować śmietankę, mleko i słodzone mleko skondensowane. Dodać nasiona z laski wanilii. Gdy mieszanina się zagotuje, dodać ją do słodzonych żółtek.
- Wlać tę mieszaninę do spodu tarty. Grubo posiekać 100 g Bonbons Daims i dodać do kremu.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. - Ganache :
Doprowadzić śmietankę do wrzenia, a następnie zalać nią kawałki mlecznej czekolady, wciąż gotując. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na zimną tartę. Na wierzchu ułożyć 100 g jelenia pokrojonego na kawałki. Pozostawić do ostygnięcia. - Po ostygnięciu ostrożnie wyjmij tartę z formy. I voilà, tarta z jeleniem jest gotowa!
Obserwacje
Wanilia: opcjonalnie
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!