Tort marmurkowy
zagłosuj teraz
Ciasto marmurkowe jest zdecydowanie najlepszym sprzymierzeńcem śniadań i przekąsek! W połowie waniliowe, w połowie czekoladowe, nawet nie będziesz musiał wybierać ;-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.4Euros€ (0.43€/porcja)
Materiały
- forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj cukier do żółtek i dobrze wymieszaj, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
- Dodaj roztopione masło, wymieszaj i delikatnie dodaj ubite na sztywno białka.
- Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać dwie paczki cukru waniliowego, a do drugiej roztopioną czekoladę.
- W wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy ułóż naprzemiennie 1 warstwę ciasta waniliowego i 1 warstwę ciasta czekoladowego, a następnie powtórz czynność drugi raz, kończąc ciasto.
- Piec przez 50 minut w temperaturze 160°C.
- Teraz ciasto marmurkowe jest gotowe!
Obserwacje
Nie masz tabliczki czekolady? Wybierz kakao w proszku!
Warstwy: możesz zrobić ich więcej, jeśli chcesz! To zależy od Ciebie ;-)
Kolejność ciast: koniecznie zacznij od rozprowadzenia ciasta waniliowego. Czekolada łatwiej się przypali.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!