Domowe mleko migdałowe

zagłosuj teraz
Drink
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

A gdyby tak stworzyć własne napoje roślinne? Zacznijmy od mleka migdałowego! Dzięki wodzie i chrupiącym migdałom uzyskasz niezwykle gładki efekt. Idealne jako dodatek do herbaty/kawy lub do ciast. Zaleta tego przepisu? Zero odpadów! Nie ma tu cegły do wyrzucenia, wszystko zostanie zużyte ;-) Jeśli chodzi o okarę (zmiażdżone i wyciśnięte migdały pozostałe po przygotowaniu mleka migdałowego), można jej użyć do ożywienia jogurtów lub do zrobienia ciasteczek! Wystarczy znaleźć przepis na naszej stronie internetowej ;-)

Składniki

6

Materiały

  • 1 blender
  • Torebka na mleko roślinne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 1Umieść migdały w misce i zalej je wrzątkiem. Przykryj ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 2Odsącz migdały i umieść w blenderze. Dodaj 600 ml wody i zmiksuj.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 3Wlej mieszaninę do miski i przecedź przez worek na mleko roślinne. Dobrze wyciśnij worek, aby usunąć jak najwięcej mleka.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 4Jest gotowe, a okarę (migdały, które pozostały w torbie) można nawet ponownie wykorzystać do przygotowania pysznych przepisów!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: