Domowe mleko migdałowe
zagłosuj teraz
A gdyby tak stworzyć własne napoje roślinne? Zacznijmy od mleka migdałowego! Dzięki wodzie i chrupiącym migdałom uzyskasz niezwykle gładki efekt. Idealne jako dodatek do herbaty/kawy lub do ciast. Zaleta tego przepisu? Zero odpadów! Nie ma tu cegły do wyrzucenia, wszystko zostanie zużyte ;-) Jeśli chodzi o okarę (zmiażdżone i wyciśnięte migdały pozostałe po przygotowaniu mleka migdałowego), można jej użyć do ożywienia jogurtów lub do zrobienia ciasteczek! Wystarczy znaleźć przepis na naszej stronie internetowej ;-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 2.06Euros€ (0.34€/porcja)
Materiały
- 1 blender
- Torebka na mleko roślinne
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
- Umieść migdały w misce i zalej je wrzątkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Odsącz migdały i umieść w blenderze. Dodać 600 ml wody i zmiksować.
- Wlać mieszaninę do miski i przecedzić przez worek na mleko roślinne. Dobrze wyciśnij worek, aby usunąć jak najwięcej mleka.
- Jest gotowy, a okara (migdały, które pozostały w torbie) można nawet ponownie wykorzystać do przygotowania pysznych przepisów!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!