Domowe mleko migdałowe

zagłosuj teraz
Drink
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

A gdyby tak stworzyć własne napoje roślinne? Zacznijmy od mleka migdałowego! Dzięki wodzie i chrupiącym migdałom uzyskasz niezwykle gładki efekt. Idealne jako dodatek do herbaty/kawy lub do ciast. Zaleta tego przepisu? Zero odpadów! Nie ma tu cegły do wyrzucenia, wszystko zostanie zużyte ;-) Jeśli chodzi o okarę (zmiażdżone i wyciśnięte migdały pozostałe po przygotowaniu mleka migdałowego), można jej użyć do ożywienia jogurtów lub do zrobienia ciasteczek! Wystarczy znaleźć przepis na naszej stronie internetowej ;-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.06 (0.34€/porcja)

Materiały

  • 1 blender
  • Torebka na mleko roślinne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h

  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 1Umieść migdały w misce i zalej je wrzątkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 2Odsącz migdały i umieść w blenderze. Dodać 600 ml wody i zmiksować.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 3Wlać mieszaninę do miski i przecedzić przez worek na mleko roślinne. Dobrze wyciśnij worek, aby usunąć jak najwięcej mleka.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 4Jest gotowy, a okara (migdały, które pozostały w torbie) można nawet ponownie wykorzystać do przygotowania pysznych przepisów!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+