Espresso martini, idealny koktajl dla miłośników kawy
Odkryj nowy sposób na delektowanie się kawą dzięki temu niezwykle eleganckiemu koktajlowi:Espresso Martini! I tak, oprócz aromatyzowania ciast, musów i słynnego tiramisu, kawa może być również używana w koktajlach :-) Espresso Martini zostało stworzone przez Dicka Bradsella (słynnego brytyjskiego barmana) w 1983 roku w Soho Brasserie w Londynie. W razie gdybyś się zastanawiał, koktajl ten nie zawiera ani kropli Martini, a swoją nazwę zawdzięcza wyłącznie użytemu kieliszkowi. Miłośnicy kawy podziękują nam za ten aperitif w wielkim stylu!
Składniki
Materiały
- Shaker
- Kieliszek koktajlowy
Przygotowanie
- Przygotuj filiżankę espresso.
- Do shakera wlać wódkę, likier kawowy, syrop cukrowy i espresso.
- Dodać około dziesięciu kostek lodu i wstrząsać przez około 15 sekund.
- Przecedzić koktajl przez sitko do kieliszka koktajlowego.
- Udekoruj koktajl ziarnami kawy.
Espresso Martini jest już gotowe!
Obserwacje
Skąd nazwa "Espresso Martini", skoro nie zawiera Martini?
Koktajl ten został tak nazwany ze względu na rodzaj używanego kieliszka, kieliszka do martini, a nie ze względu na obecność Martini w przepisie.
Czy ten koktajl można przygotować z innymi alkoholami?
Wódka jest używana ze względu na swoją neutralność, która pozwala wyróżnić smak kawy. Można jednak wypróbować inne alkohole, na przykład gin!
Czy możliwe jest przygotowanie bezalkoholowej wersji Espresso Martini?
Tak, można użyć bezalkoholowych zamienników likieru kawowego i dostosować proporcje, aby stworzyć wersję bezalkoholową.