Gotowane kasztany, przepis i czas gotowania

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
2 h 50 m

Oto inny sposób gotowania kasztanów, a mianowicie gotowanie. Ten sposób gotowania pozwoli ci uzyskać bardzo miękkie kasztany, które bardzo łatwo obrać. Pamiętaj, aby namoczyć je przez kilka godzin przed zanurzeniem ich wewrzącej wodzie i doprawić według własnego uznania. Ponadto, po ugotowaniu będą one idealne do włączenia do słodkich przetworów, do robienia kremów lub mąki. Wypróbuj przepis na gotowane kasztany, a potem nie będziesz już chciał przyrządzać ich w inny sposób. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i daj nam znać w komentarzach, jak poszło.


Składniki

4

Materiały

  • ząbkowany nóż
  • miska
  • garnek

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania40 min
  • Najpierw należy umyć i wyrzeźbić kasztany. Następnie wykonaj poziome i pionowe cięcie na wypukłej części kasztana, aby utworzyć +.
  • Namocz kasztany w zimnej wodzie przez 2 godziny.
  • Zagotować dużą ilość wody i lekko ją posolić. Doprawić i zanurzyć w niej kasztany.
  • Gotować przez 40-45 minut.
  • Odcedź kasztany i pozwól im ostygnąć przed obraniem.
  • Gotowane kasztany są gotowe!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać ugotowane kasztany?
Zalecamy spożywanie kasztanów natychmiast, gdy są jeszcze gorące. Jeśli nie zostały jeszcze ugotowane, można je przechowywać przez dłuższy czas.

Jak przyprawić gotowane kasztany?
Do wody przeznaczonej do gotowania kasztanów można dodać własne przyprawy, które pozostaną w garnku przez cały czas gotowania. Możesz oczywiście użyć liści laurowych, ale także cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowatego.

Po co moczyć kasztany?
Ułatwi to ich obieranie.

Po co kroić kasztany przed gotowaniem?
Ten krok zapobiegnie eksplozji kasztanów podczas gotowania.

Jak kroić kasztany?
Przytrzymaj kasztan mocno dwoma palcami i za pomocą ząbkowanego noża wykonaj dwa nacięcia z tyłu, jedno poziome i jedno pionowe (możesz również wykonać tylko jedno poziome nacięcie).

Ile kasztanów ugotować na osobę?
Pojedyncza porcja to 5-6 kasztanów na osobę.

Jak rozpoznać, że kasztany są dobre?
Przede wszystkim ich skórka musi być nienaruszona i nieuszkodzona. Inną metodą jest odrzucenie tych, które pływają podczas moczenia. Jeśli się unoszą, oznacza to, że w ich wnętrzu znajduje się powietrze.

Co mogę przygotować z gotowanych kasztanów?
Z mąki można przygotować dowolne słodycze. Możesz również zrobić krem z kasztanów do wykorzystania w przetworach. Można również pokroić je na małe kawałki i udekorować nimi desery.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+