Pieczone kasztany: sztuczki i czasy gotowania dla idealnego rezultatu!

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
2 h 40 m

Kasztany to wyjątkowy owoc jesiennej pory roku. Ale kiedy nie mamy w domu ristirali, czyli patelni z otworami specjalnie do ich pieczenia, jak możemy je przyrządzić? W piekarniku! To bardzo prosty i szybki przepis, trzeba tylko pamiętać o namoczeniu kasztanów kilka godzin wcześniej. Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i daj nam znać, jak wyszły Twoje pieczone kasztany.


Składniki

4

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać kasztany w piekarniku?
Surowe kasztany można przechowywać przez długi czas, ale nie kasztany pieczone. Dlatego zalecamy przygotowanie odpowiedniej ilości i cieszenie się nimi, gdy tylko będą gotowe, gdy są jeszcze ciepłe!

Dlaczego muszę moczyć kasztany?
Ten krok jest niezbędny, ponieważ zmiękcza skórkę kasztanów, którą następnie łatwiej będzie obrać.

Jak wyciąć tylną część kasztanów?
Użyj ząbkowanego noża. Przytrzymaj kasztan mocno dwoma palcami i wykonaj najpierw poziome, a następnie pionowe cięcie zdecydowanym gestem. Możesz też po prostu naciąć je poziomo.

Dlaczego nacina się tylną część kasztanów?
Aby zapobiec ich pękaniu podczas gotowania.

Ile wynosi porcja pieczonych kasztanów na osobę?
To zależy od wielkości kasztanów, ale około 5-6 kasztanów to jedna porcja.

Jak rozpoznać, że kasztany są dobre?
Spójrz na skórkę: musi być idealna, bez niedoskonałości. Gdy następnie namoczysz kasztany, usuń wszystkie, które pływają, ponieważ oznacza to, że w środku znajduje się powietrze.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+