Włoska beza wyjaśniona w szczegółach
Istnieje wiele różnych rodzajów bezy. Oto nasz przepis krok po kroku na bezę włoską. Wszystkie nasze wskazówki sprawią, że jej przygotowanie będzie bardzo proste! Wszystko, co musisz zrobić, to dodać ją do swoich cytrynowych tart bezowych i makaroników ;-)
Składniki
Materiały
- Termometr do gotowania
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
- Umieść cukier i wodę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż termometr: syrop powinien osiągnąć temperaturę 115°C.
- Podczas gdy syrop się podgrzewa, zacznij ubijać białka: powinny zacząć się dobrze pienić. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C, skrop nim białka, a trzepaczka nadal będzie je ubijać.
- Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza będzie gotowa, gdy znajdująca się w niej miska nie będzie już gorąca. Może to zająć około dziesięciu minut.
- Włoska beza jest gotowa - możesz jej użyć od razu, niezależnie od tego, czy przygotowujesz tartę bezową, czy makaroniki.
Obserwacje
Białka jaj: najlepiej używać białek o temperaturze pokojowej, które lepiej rosną. Najlepiej oddzielić białka od żółtek dzień wcześniej i pozostawić białka poza lodówką w szczelnej puszce, aż będą gotowe do użycia.
Syrop: Temperatura syropu musi osiągnąć 115°C, aby prawidłowo ugotować białko i nadać mu konsystencję pianki, którą tak uwielbiamy. Nawet jeśli uważasz, że jest zbyt słodki, zdecydowanie zalecamy, aby nie zmieniać proporcji tego przepisu, które są idealne dla uzyskania idealnej tekstury bezy.
Czas przygotowania: w przypadku bezy, w przeciwieństwie do bitej śmietany, lepiej jest ubić ją za dużo niż za mało. Bądź cierpliwy, ponieważ jeśli nie ubijesz bezy wystarczająco dobrze, nie osiągnie ona pożądanej konsystencji.