Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą
Czy kiedykolwiek próbowałeś niezwykłego połączenia buraka z ricottą i rukolą? Nasze naleśniki Cię zaskoczą! Oprócz nadania naleśnikom żywego koloru, burak wzbogaca potrawę o właściwości przeciwutleniające oraz witaminy i minerały. Świeża i lekka ricotta dodaje potrawie kremowości, a rukola o lekko pikantnym i gorzkim smaku tworzy kontrast smakowy, który doskonale równoważy słodycz buraków. Beetroot Crepes Rolls są również bardzo uniwersalne, można je wypełnić innymi składnikami i dostosować do swoich potrzeb (więcej informacji znajdziesz poniżej w sekcji wskazówek). Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj tę wegetariańską przystawkę na zimno, która zrobi wrażenie na Twoich gościach!
Składniki
Materiały
- Folia spożywcza
- Blender
- Nieprzywierająca patelnia
- Miska
- Nóż
Przygotowanie
- Obierz buraki (jeśli nie są jeszcze obrane) i pokrój je na kawałki.
- Umieść pokrojone buraki w blenderze i dodaj jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przykryj i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Po upływie tego czasu rozgrzej nieprzywierającą patelnię (lub patelnię do naleśników). Natłuść ją, gdy będzie gorąca (patrz wskazówki poniżej), a następnie wlej chochlę ciasta.
- Poruszaj patelnią we wszystkich kierunkach, aby dobrze rozprowadzić ciasto, a następnie gotuj przez około 2 minuty. Odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony przez kolejne dwie minuty. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto będzie gotowe.
- Pozostaw naleśniki do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj krem z ricotty. Umieść ser ricotta w misce, dodaj pieprz i sól i wymieszaj łyżką do uzyskania kremowej konsystencji.
- Umieść (zimny) naleśnik z buraków na talerzu, dodaj obfitą łyżkę kremu z ricotty i rozprowadź go po całej powierzchni.
- Dodaj garść rukoli i rozprowadź ją równomiernie.
- Zwiń buraczane naleśniki wypełnione ricottą i kremem z rukoli. Umieść je na talerzu, przykryj folią i pozostaw w zamrażarce na 25 minut (ten krok pomoże ci łatwiej je pokroić).
- Po tym czasie wyjmij nadziewane naleśniki i pokrój je na kawałki ostrym nożem.
- Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą są gotowe.
Obserwacje
Jak długo można przechowywać buraczane naleśniki z ricottą i rukolą?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem pozostaw je na co najmniej 10 minut w temperaturze pokojowej.
Czy mogę przygotować buraczane naleśniki z wyprzedzeniem?
Oczywiście. Naleśniki będą przechowywane przez 3 dni w lodówce dobrze przykryte folią spożywczą.
Czego mogę użyć zamiast sera ricotta?
Można go zastąpić innymi serami kremowymi: świeżym kozim serem, serem philadelphia, robiolą lub domowym wegańskim serem ziołowym.
Co mogę dodać, aby buraczane naleśniki były bardziej chrupiące?
Do nadzienia można dodać posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały lub orzeszki piniowe.
Co mogę zrobić, jeśli mam resztki buraków?
Buraki można wykorzystać w sałatkach, można z nich zrobić velouté, a nawet świetne risotto z burakami i gorgonzolą.
Czy mogę użyć tradycyjnych naleśników do tego przepisu?
Oczywiście. Szczegółowy przepis można znaleźć klikając tutaj.
Jak posmarować patelnię masłem, aby przygotować naleśniki?
Umieść kawałek masła w papierowym ręczniku. Posmaruj nim całą powierzchnię patelni, gdy jest gorąca, uważając, aby nie poparzyć palców.