Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
3 porcji
łatwe
1 h 4 m

Czy kiedykolwiek próbowałeś niezwykłego połączenia buraka z ricottą i rukolą? Nasze naleśniki Cię zaskoczą! Oprócz nadania naleśnikom żywego koloru, burak wzbogaca potrawę o właściwości przeciwutleniające oraz witaminy i minerały. Świeża i lekka ricotta dodaje potrawie kremowości, a rukola o lekko pikantnym i gorzkim smaku tworzy kontrast smakowy, który doskonale równoważy słodycz buraków. Buraczane naleśniki są również bardzo uniwersalne, można je wypełnić innymi składnikami i dostosować do swoich potrzeb (więcej informacji znajdziesz poniżej w sekcji wskazówek). Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj tę wegetariańską przystawkę na zimno, która zrobi wrażenie na Twoich gościach!


Składniki

3

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania4 min

Obserwacje

Jak długo można przechowywać buraczane naleśniki z ricottą i rukolą?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem pozostaw je na co najmniej 10 minut w temperaturze pokojowej.

Czy mogę przygotować buraczane naleśniki z wyprzedzeniem?
Oczywiście. Naleśniki będą przechowywane przez 3 dni w lodówce dobrze przykryte folią spożywczą.

Czego mogę użyć zamiast sera ricotta?
Można go zastąpić innymi serami kremowymi: świeżym kozim serem, serem philadelphia, robiolą lub domowym wegańskim serem ziołowym.

Co mogę dodać, aby buraczane naleśniki były bardziej chrupiące?
Do nadzienia można dodać posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały lub orzeszki piniowe.

Co mogę zrobić, jeśli mam resztki buraków?
Buraki można wykorzystać w sałatkach, można z nich zrobić velouté, a nawet świetne risotto z burakami i gorgonzolą.

Czy mogę użyć tradycyjnych naleśników do tego przepisu?
Oczywiście. Szczegółowy przepis można znaleźć klikając tutaj.

Jak posmarować patelnię masłem, aby przygotować naleśniki?
Umieść kawałek masła w papierowym ręczniku. Posmaruj nim całą powierzchnię patelni, gdy jest gorąca, uważając, aby nie poparzyć palców.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+