Domowy serek śmietankowy (typu philadelphia) z 2 składników
zagłosuj teraz
Masz ochotę na tosty z serkiem śmietankowym lub potrzebujesz serka Philadelphia do przepisu, ale go nie masz, a zostało Ci trochę jogurtu? Wystarczy gaza lub ściereczka do odfiltrowania serwatki z jogurtu i gotowe ;) Smakuje dokładnie tak samo jak kupny ser i ma taką samą konsystencję! Spróbuj sam i daj nam znać!
Składniki
3
Materiały
- duża miska
- sitko lub cedzak
- gaza
- gumka, sznurek lub zacisk
Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Czas oczekiwania10 h
W misce dobrze wymieszaj jogurt z solą.
Umieść sitko w dużej misce. Upewnij się jednak, że między nimi jest wystarczająco dużo miejsca (jest to przestrzeń, w której spadnie serwatka).
Umieść gazę na sitku i wlej mieszaninę jogurtu.
Zamknij gazę. Dla większego ucisku możemy zawiązać ją gumką, sznurkiem lub opaską zaciskową.
Przechowuj w lodówce przez noc, aby uwolnić serwatkę.Następnego dnia cała serwatka pozostanie w misce.
A wewnątrz gazy nasza Philadelphia (serek śmietankowy).
Teraz nadszedł czas na smarowanie i cieszenie się :D
Obserwacje
* Można dostosować przepis, dodając przyprawy lub zioła do serka śmietankowego.
* Na 500 gramów jogurtu (4 jogurty) zużywa się około 160 gramów serka śmietankowego Philadelphia.
* Można użyć jogurtu greckiego, ale należy pamiętać, że uwalnia on znacznie mniej serwatki, co może wpłynąć na ostateczną konsystencję.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!