Domowy serek śmietankowy (typu philadelphia) z 2 składników
zagłosuj teraz
Masz ochotę na tosty z serkiem śmietankowym lub potrzebujesz serka Philadelphia do przepisu, ale go nie masz, a zostało Ci trochę jogurtu? Wystarczy gaza lub ściereczka do odfiltrowania serwatki z jogurtu i gotowe ;) Smakuje dokładnie tak samo jak kupny ser i ma taką samą konsystencję! Spróbuj sam i daj nam znać!
Składniki
3
Szacowany koszt: 0.67Euros€ (0.22€/porcja)
Materiały
- duża miska
- sitko lub cedzak
- gaza
- gumka, sznurek lub zacisk
Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Czas oczekiwania10 h
- W misce dobrze wymieszaj jogurt z solą.
- Umieść sitko w dużej misce. Upewnij się jednak, że między nimi jest wystarczająco dużo miejsca (jest to przestrzeń, w której spadnie serwatka).
- Umieść gazę na sitku i wlej mieszaninę jogurtu.
- Zamknąć gazę. Dla większego ucisku możemy zawiązać ją gumką, sznurkiem lub opaską zaciskową.
Przechowywać w lodówce przez noc, aby uwolnić serum. - Następnego dnia cała serwatka pozostanie w misce.
- A wewnątrz gazy nasza philadelphia (serek śmietankowy).
- Teraz nadszedł czas na rozprzestrzenianie się i cieszenie :D
Obserwacje
* Można dostosować przepis, dodając przyprawy lub zioła do serka śmietankowego.
* Na 500 gramów jogurtu (4 jogurty) zużywa się około 160 gramów serka śmietankowego Philadelphia.
* Można użyć jogurtu greckiego, ale należy pamiętać, że uwalnia on znacznie mniej serwatki, co może wpłynąć na ostateczną konsystencję.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!