Jak ugotować jajko na miękko?

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
9 min

Aby uzyskać miękkie białko i wyjątkowo rzadkie żółtko, musisz wypróbować ten przepis na jajka na miękko! To idealny sposób na ugotowanie jajek, które można dodać do sałatki, velouté lub nawet na kromkę chleba z łososiem i awokado na brunch ;-)

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Czas oczekiwania2 min
Gotowania5 min
  • Jak ugotować jajko na miękko? - Przygotowanie krok 1Doprowadź wodę w garnku do wrzenia.
  • Jak ugotować jajko na miękko? - Przygotowanie krok 2Zanurz jajka we wrzącej wodzie i gotuj przez 5 minut i 30 sekund.
  • Jak ugotować jajko na miękko? - Przygotowanie krok 3Natychmiast wyjąć jajka i zanurzyć je w lodowatej wodzie na około 1 minutę, aby zatrzymać gotowanie.
  • Jak ugotować jajko na miękko? - Przygotowanie krok 4I gotowe, twoje jajka na miękko są już gotowe!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: