Miękkie i przewiewne suflety serowe
Myślisz, że suflety serowe są trudne do zrobienia? Pomyśl jeszcze raz! Wystarczy przygotować ciasto i umieścić je w małych kokilkach. Doskonałe jako dodatek, można przygotować resztę dania, podczas gdy suflety gotują się w piekarniku. Doskonale nadają się również do podania z mieszanką sałat. Podawaj je zaraz po wyjęciu z piekarnika, aby upewnić się, że są jeszcze ciepłe i puszyste. W końcu suflety bardzo szybko się rozpadają!
Składniki
Na 4 małe suflety lub jeden duży:
Przygotowanie
- Roztop masło w rondelku, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
- Dodawaj mleko po trochu na raz. Jeśli utworzą się grudki, nie wahaj się użyć blendera.
- Gdy mieszanina zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ser. Dobrze wymieszaj, aż ser się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia.
- Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno i dodaj żółtka do poprzedniej mieszanki.
Wmieszaj odrobinę ubitych na sztywno białek do masy, aby ją "rozluźnić", a następnie dodaj masę do reszty białek. Delikatnie wymieszać, nie zgniatając białek. - Umieścić w wysmarowanych masłem foremkach i piec przez 20 minut w temperaturze 175°C. Pod koniec pieczenia wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki piekarnika do połowy, aby suflety nie doznały szoku termicznego i nie opadły. Po odczekaniu 10-20 minut wyjąć suflety.
- Teraz suflety są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Ser: możesz wybrać coś innego niż tarty ser, taki jak Comté, Cantal lub inne twarde sery.
Format : tutaj zdecydowaliśmy się na odrobinę samolubnej przyjemności, przygotowując pojedyncze wersje sufletów. Jeśli wolisz dzielić się z innymi, wybierz większą formę, aby zrobić pojedynczy suflet!
Gałka muszkatołowa: jeśli lubisz jej smak, bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami tego dania ;-)
Degustacja: te suflety powinny być jedzone prosto z piekarnika. Jeśli zostaną ponownie podgrzane, nie będą smakować tak dobrze i stracą swoją konsystencję. Będziesz musiał zjeść je wszystkie, nie zostawiając ani okruszka ;-)