Mini foie gras tatins

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
25 min

Słodko-pikantny przepis, który będzie hitem wśród gości podczas świątecznych posiłków ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 9.39 (2.35€/porcja)

Materiały

  • Nonnette
  • Piec

Przygotowanie


  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 1Użyj nonnette (kwadratowej formy do prezentacji), aby wyciąć bezpośrednio kawałek piernika.
  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 2Włożyć medalion foie gras i usunąć jego nadmiar. Schłodzić w lodówce.
  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 3Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Roztopić masło na patelni i zrumienić jabłka. Doprawić solą i pieprzem, dodać kilka szczypt mieszanki 4 przypraw i wymieszać.
  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 4Dodać cukier i zamieszać. Następnie dodać rum i natychmiast podpalić. Pozostawić na ogniu, aż kawałki jabłka zaczną się karmelizować.
  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 5Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ułożyć foie gras w kółkach i wygładzić wierzch. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Mini foie gras tatins - Przygotowanie krok 6Wyjąć z formy i voilà! Twoje foie gras tatins są gotowe!

Obserwacje

Jabłka: najlepiej gotować je w tłuszczu z foie gras ;-) I jeszcze jedna uwaga: można je również flambirować w koniaku.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+