Mini foie gras tatins
zagłosuj teraz
Słodko-pikantny przepis, który będzie hitem wśród gości podczas świątecznych posiłków ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 9.39Euros€ (2.35€/porcja)
Materiały
- Nonnette
- Piec
Przygotowanie
- Użyj nonnette (kwadratowej formy do prezentacji), aby wyciąć bezpośrednio kawałek piernika.
- Włożyć medalion foie gras i usunąć jego nadmiar. Schłodzić w lodówce.
- Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Roztopić masło na patelni i zrumienić jabłka. Doprawić solą i pieprzem, dodać kilka szczypt mieszanki 4 przypraw i wymieszać.
- Dodać cukier i zamieszać. Następnie dodać rum i natychmiast podpalić. Pozostawić na ogniu, aż kawałki jabłka zaczną się karmelizować.
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ułożyć foie gras w kółkach i wygładzić wierzch. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- Wyjąć z formy i voilà! Twoje foie gras tatins są gotowe!
Obserwacje
Jabłka: najlepiej gotować je w tłuszczu z foie gras ;-) I jeszcze jedna uwaga: można je również flambirować w koniaku.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!