Placki z bakłażana

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
1 h 19 m

Często szukasz sposobów na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw? Wypróbuj te bakłażany w tempurze! To bardzo prosty przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników - wystarczą te, które masz w szafkach i lodówce! Ciesz się tymi bakłażanami w tempurze jako aperitifem, przystawką lub daniem głównym z mieszanką sałat. Tak czy inaczej, łatwo je przygotować w domu, dzięki naszym objaśnieniom krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo ;-)


Składniki

6

Do smażenia :

Szacowany koszt: 1.2 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min

  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 1Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, chili, mleko, sól, pieprz i świeże drożdże. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej; ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 2Bakłażana obrać i pokroić w plastry. Obtoczyć plastry w mące i zanurzyć w mieszance.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 3Smażyć bakłażany we wrzącym oleju przez około 2 minuty z każdej strony, a następnie położyć na chłonnym papierze.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 4Teraz jest gotowe! Przykryć miodem!

Obserwacje

Drożdże: nie mogą mieć kontaktu z solą, w przeciwnym razie będą nieaktywne.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+