Placki z bakłażana

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
1 h 19 m

Często szukasz sposobów na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw? Wypróbuj te bakłażany w tempurze! To bardzo prosty przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników - wystarczą te, które masz w szafkach i lodówce! Ciesz się tymi bakłażanami w tempurze jako aperitifem, przystawką lub daniem głównym z mieszanką sałat. Tak czy inaczej, łatwo je przygotować w domu, dzięki naszym objaśnieniom krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo ;-)

Składniki

6

Do smażenia :

Materiały

  • misa, blacha do pieczenia, olej

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 1Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, słodką paprykę, mleko, sól, pieprz i świeże drożdże. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej; ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 2Obrać bakłażana i pokroić w plastry. Obtoczyć plastry w mące, a następnie zanurzyć w przygotowanej mieszance.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 3Smażyć bakłażany w gorącym oleju przez około 2 minuty z każdej strony, a następnie położyć na papierze absorbującym.
  • Placki z bakłażana - Przygotowanie krok 4Gotowe! Polać miodem!

Obserwacje

Drożdże: nie mogą mieć kontaktu z solą, w przeciwnym razie będą nieaktywne.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: