Sajgonki z krewetkami i kurczakiem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
1 h 5 m

Świeże i łatwe w przygotowaniu sajgonki smakują jeszcze lepiej niż w Azji! Wypełnione kurczakiem i krewetkami, pokochasz je na lunch jako przystawkę lub jako danie główne z mieszanką sałat. Na aperitif pamiętaj, aby pokroić je na plasterki, aby każdy mógł je ugryźć, z pałeczkami lub bez ;-) Skorzystaj z naszego przepisu i filmu, aby odtworzyć naszą łatwą technikę składania sajgonek! I nie wahaj się podzielić z nami swoimi ulubionymi kombinacjami smakowymi w komentarzach ;-)

Składniki

4

Materiały

  • 1 obieraczka

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania15 min
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 1Gotuj makaron ryżowy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 2Pokrój kurczaka i gotuj we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do ostygnięcia i pokrusz.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 3Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój liście sałaty. Przekrój krewetki wzdłuż na pół.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 4Namocz wafle ryżowe w letniej wodzie przez około 10 sekund.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 5Na dolną część wafla wyłóż krewetki, następnie kurczaka, makaron ryżowy i paski marchewki, a następnie przykryj sałatą.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 6Złóż dolną część wafla nad nadzieniem, a następnie oba boki i zwinąć sajgonkę.
  • Sajgonki z krewetkami i kurczakiem - Przygotowanie krok 7Zanurz sajgonki w sosie nuoc-mâm.

Obserwacje

Spring rollsy powinny być zjedzone szybko (najlepiej tego samego dnia). Przed schłodzeniem można zawinąć je w folię spożywczą.
Jeśli chcesz, możesz dodać kiełki fasoli.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: