Sałatka warzywna tagliatelle z sosem orzechowym
Słońce zaczyna świecić, a my z niecierpliwością czekamy na przygotowanie lekkich, smacznych sałatek na nasze pikniki i grille :-) Rozpoczynamy lato tą kolorową, chrupiącą sałatką z tagliatelle z ogórkiem i marchewką, polaną kremowym sosem orzechowym. Łatwa w przygotowaniu, idealna na lekki lunch, szybką kolację lub oryginalny dodatek. Idealne dla miłośników zdrowej, wykwintnej i wegetariańskiej kuchni ;-) Oczywiście warzywa można zmieniać w zależności od sezonu (cukinia, papryka itp.).
Składniki
Materiały
- 1 obieraczka do warzyw
Przygotowanie
- W misce wymieszać oliwę z oliwek, purée z orzeszków ziemnych, sok z limonki, sól i pieprz.
- Obierz ogórka, aby usunąć skórkę, a następnie kontynuuj obieranie, aby uformować paski warzyw/tagliatelle.
- Zrób to samo z marchewką.
*Możesz wbić widelec w jeden koniec warzywa, aby ułatwić jego obieranie. - Ułóż wszystkie paski warzyw/tagliatelle w naczyniu do serwowania.
- Wlać sos sałatkowy do naczynia i dobrze wymieszać.
- Na wierzch dodać pokruszony ser feta.
- I gotowe! Sałatka jest gotowa! Posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, aby dodać trochę chrupkości!
Obserwacje
Jak zrobić warzywne tagliatelle?
Wystarczy obrać warzywa za pomocą obieraczki do warzyw.
Jak przechowywać sałatkę tagliatelle?
Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą.
Jakich warzyw użyć do przygotowania tagliatelle?
Użyliśmy ogórków i marchewki, ale można również użyć cukinii, kapusty, szparagów, porów itp.
Jak zrobić sos sałatkowy bez musztardy?
Zrobiliśmy sos sałatkowy podobny do winegretu. Tutaj ocet zastępujemy limonką, a musztardę przecierem z orzeszków ziemnych! Puree z orzeszków ziemnych można zastąpić na przykład tahini (puree sezamowe).
Czym mogę zastąpić fetę?
Możesz zastąpić ją na przykład kulkami mozzarelli. Pamiętaj, aby dostosować ilość soli!