Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
15 min

Słońce zaczyna świecić, a my z niecierpliwością czekamy na przygotowanie lekkich, smacznych sałatek na nasze pikniki i grille :-) Rozpoczynamy lato tą kolorową, chrupiącą sałatką z tagliatelle z ogórkiem i marchewką, polaną kremowym sosem orzechowym. Łatwa w przygotowaniu, idealna na lekki lunch, szybką kolację lub oryginalny dodatek. Idealne dla miłośników zdrowej, wykwintnej i wegetariańskiej kuchni ;-) Oczywiście warzywa można zmieniać w zależności od sezonu (cukinia, papryka itp.).


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.94 (0.48€/porcja)

Materiały


Przygotowanie



Obserwacje

Jak zrobić warzywne tagliatelle?
Wystarczy obrać warzywa za pomocą obieraczki do warzyw.

Jak przechowywać sałatkę tagliatelle?
Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą.

Jakich warzyw użyć do przygotowania tagliatelle?
Użyliśmy ogórków i marchewki, ale można również użyć cukinii, kapusty, szparagów, porów itp.

Jak zrobić sos sałatkowy bez musztardy?
Zrobiliśmy sos sałatkowy podobny do winegretu. Tutaj ocet zastępujemy limonką, a musztardę przecierem z orzeszków ziemnych! Puree z orzeszków ziemnych można zastąpić na przykład tahini (puree sezamowe).

Czym mogę zastąpić fetę?
Możesz zastąpić ją na przykład kulkami mozzarelli. Pamiętaj, aby dostosować ilość soli!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+