Sałatka z soczewicy i słodkich ziemniaków
zagłosuj teraz
Dla obfitej sałatki pełnej białka roślinnego nie ma nic lepszego niż soczewica! Połącz te rośliny strączkowe z pieczonymi słodkimi ziemniakami, pomidorami, rukolą i czerwoną cebulą, a otrzymasz danie, które jest łatwe w przygotowaniu, pełnowartościowe i kolorowe. Z naszymi instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej i wideo, wszystko jest możliwe ;-)
Składniki
4
Materiały
- 1 rondel
- 1 blacha do pieczenia
- 1 miska do sałatek
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
Soczewica:
Umieść wodę i soczewicę w rondlu, a następnie doprowadź do wrzenia. Od tego momentu gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Odcedź i odstaw na bok.Słodkie ziemniaki:
Obierz i pokrój połówkę słodkiego ziemniaka na małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Rozłóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.Przygotowanie:
W misce sałatkowej połącz soczewicę, kawałki słodkich ziemniaków, rukolę, posiekaną natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kawałki 1/2 cebuli.Przyprawy:
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i voilà!
Smacznego!
Obserwacje
Nie wahaj się wypróbować tego przepisu z innymi roślinami strączkowymi (ciecierzycą, fasolą itp.).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!