Sałatka z soczewicy i słodkich ziemniaków
zagłosuj teraz
Nie ma nic lepszego na obfitą sałatkę pełną białka roślinnego niż soczewica! Połącz te rośliny strączkowe z pieczonymi słodkimi ziemniakami, pomidorami, rukolą i czerwoną cebulą, a otrzymasz danie, które jest łatwe w przygotowaniu, kompletne i kolorowe. Wszystko zależy od Ciebie dzięki naszym instrukcjom krok po kroku w formie pisemnej i wideo ;-)
Składniki
4
Materiały
- 1 rondel
- 1 blacha do pieczenia
- 1 miska do sałatek
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
- Soczewica:
Umieść wodę i soczewicę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 25 minut.
Odcedzić i odstawić na bok. - Słodkie ziemniaki:
Obierz i pokrój połówki słodkich ziemniaków na małe kawałki. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. - Przygotowanie:
W misce sałatkowej połączyć soczewicę, kawałki słodkich ziemniaków, rukolę, posiekaną natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe i 1/2 pokrojonego na kawałki ziemniaka. - Przyprawy:
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z cytryny. Dobrze wymieszać i voilà!
Smacznego!
Obserwacje
Nie wahaj się wypróbować tego przepisu z innymi roślinami strączkowymi (ciecierzycą, fasolą itp.).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!