Szaszłyki wołowe yakitori z serem
zagłosuj teraz
Przepis na aperitif, z którym zgodzą się wszyscy: Yakitori! Te japońskie kebaby łączą w sobie wołowinę marynowaną w sosie Yakitori i twardy ser. Dla przypomnienia, przepis ten można znaleźć w większości japońskich restauracji we Francji, ale nie w Imperium Wschodzącego Słońca. W rzeczywistości przepis ten został stworzony przez japońskich restauratorów, którzy wiedzą, jak bardzo Francuzi lubią ser, w przeciwieństwie do Japończyków :-)
Składniki
8
Sos yakitori :
Szacowany koszt: 2.82Euros€ (0.35€/porcja)
Materiały
- 8 szpikulców do szaszłyków
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min
- Drobno posiekaj zieloną cebulkę: będziesz potrzebować tylko zielonej części. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody (około 1 łyżki).
- Wlej sos sojowy, wodę, brązowy cukier i ocet ryżowy do rondla. Dodać zieloną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Pozostawić do skarmelizowania przez około 3 do 5 minut na dużym ogniu, stale mieszając.
- Dodać mieszaninę mąki kukurydzianej i wody i wymieszać, aby zagęścić sos. Przecedzić sos przez sito.
- Wymieszaj carpaccio wołowe z sosem (możesz odłożyć trochę sosu na bok, aby zanurzyć w nim kebaby podczas jedzenia lub skropić nim kebaby podczas gotowania). Schłodzić przez 1 godzinę.
- Pokrój ser Emmental na 8 równych prostokątnych kawałków i wbij szaszłyki w patyczki serowe.
- Owinąć plastry marynowanej wołowiny wokół paluszków serowych.
- Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na patelni i umieść na niej kebaby. Smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Jeśli chcesz, możesz polewać szaszłyki sosem podczas gotowania.
- Teraz kebaby są gotowe! Posyp sezamem lub drobno posiekanym szczypiorkiem i ciesz się natychmiast rozpływającymi się w ustach kebabami.
Obserwacje
Czy Twoje kebaby nie roztapiają się wystarczająco pod koniec gotowania? Przed podaniem przykryj patelnię na kilka minut, aby ser nadal się topił.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!