Szaszłyki wołowe yakitori z serem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
8 porcji
łatwe
1 h 19 m

Przepis na aperitif, z którym zgodzą się wszyscy: Yakitori! Te japońskie kebaby łączą w sobie wołowinę marynowaną w sosie Yakitori i twardy ser. Dla przypomnienia, przepis ten można znaleźć w większości japońskich restauracji we Francji, ale nie w Imperium Wschodzącego Słońca. W rzeczywistości przepis ten został stworzony przez japońskich restauratorów, którzy wiedzą, jak bardzo Francuzi lubią ser, w przeciwieństwie do Japończyków :-)

Składniki

8

Sos yakitori :

Materiały

  • 8 szpikulców do szaszłyków

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 1Drobno posiekaj zieloną cebulkę: będziesz potrzebować tylko zielonej części. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody (około 1 łyżki).
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 2Wlej sos sojowy, wodę, brązowy cukier i ocet ryżowy do rondla. Dodaj zieloną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Pozostaw do skarmelizowania przez około 3 do 5 minut na dużym ogniu, stale mieszając.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 3Dodać mieszaninę mąki kukurydzianej i wody i wymieszać, aby zagęścić sos. Przecedzić sos przez sito.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 4Wymieszaj carpaccio wołowe z sosem (możesz odłożyć trochę sosu na bok, aby zanurzyć w nim kebaby podczas jedzenia lub skropić nim kebaby podczas gotowania). Schłodzić przez 1 godzinę.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 5Pokrój ser Emmental na 8 równych prostokątnych kawałków i wbij szaszłyki w patyczki serowe.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 6Owinąć plastry marynowanej wołowiny wokół paluszków serowych.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 7Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na patelni i umieść na niej kebaby. Smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Jeśli chcesz, możesz polewać szaszłyki sosem podczas gotowania.
  • Szaszłyki wołowe Yakitori z serem - Przygotowanie krok 8Teraz kebaby są gotowe! Posyp sezamem lub drobno posiekanym szczypiorkiem i ciesz się natychmiast rozpływającymi się w ustach kebabami.

Obserwacje

Czy Twoje kebaby nie roztapiają się wystarczająco pod koniec gotowania? Przed podaniem przykryj patelnię na kilka minut, aby ser nadal się topił.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: