Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - gözleme

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
7 porcji
łatwe
1 h 38 m

Pożeranie przepisów palcami to jedna z naszych ulubionych czynności :-D Postanowiliśmy więc przygotować tureckie naleśniki, które są puszyste, chrupiące, a przede wszystkim obficie nadziane! Dodaliśmy do nich ser feta, cytrynę i natkę pietruszki, ale nie bój się zmieniać nadzienia według własnego gustu ;-) Aby dowiedzieć się, jak łatwo zrobić te Gözleme, zapoznaj się z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej ↓


Składniki

7

Ciasto :

Nadzienie :

Gotowanie :

Szacowany koszt: 3.49 (0.5€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania8 min

  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 1Umieść suche drożdże w misce miksera i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę, sól, cukier i zmiękczone masło i ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Ciasto można bez problemu wyrabiać ręcznie.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 3Uformować kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 4Pokruszyć ser feta do miski. Dodać sól, pieprz, sok z połowy cytryny (1 czubata łyżka stołowa) i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 5Uformować z ciasta 7 kulek o wadze około 50 g każda. Rozwałkuj kawałki ciasta na okręgi za pomocą wałka do ciasta.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 6Dodaj trochę nadzienia z sera feta na jedną stronę kółek. My użyliśmy dużej łyżki stołowej nadzienia.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 7Złożyć drugą stronę ciasta nad nadzieniem i dobrze uszczelnić brzegi.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 8Roztopić odrobinę masła na rozgrzanej patelni. Umieścić turnovers na patelni i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - Gözleme - Przygotowanie krok 9Gotowe do podania! Podawać z sałatką.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+