Tureckie naleśniki nadziewane fetą, cytryną i pietruszką - gözleme
zagłosuj teraz
Pożeranie przepisów palcami to jedna z naszych ulubionych czynności :-D Postanowiliśmy więc przygotować tureckie naleśniki, które są puszyste, chrupiące, a przede wszystkim obficie nadziane! Dodaliśmy do nich ser feta, cytrynę i natkę pietruszki, ale nie bój się zmieniać nadzienia według własnego gustu ;-) Aby dowiedzieć się, jak łatwo zrobić te Gözleme, zapoznaj się z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej ↓
Składniki
7
Ciasto :
Nadzienie :
Gotowanie :
Szacowany koszt: 3.49Euros€ (0.5€/porcja)
Materiały
- 1 mikser (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania8 min
- Umieść suche drożdże w misce miksera i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Dodaj mąkę, sól, cukier i zmiękczone masło i ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Ciasto można bez problemu wyrabiać ręcznie.
- Uformować kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Pokruszyć ser feta do miski. Dodać sól, pieprz, sok z połowy cytryny (1 czubata łyżka stołowa) i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.
- Uformować z ciasta 7 kulek o wadze około 50 g każda. Rozwałkuj kawałki ciasta na okręgi za pomocą wałka do ciasta.
- Dodaj trochę nadzienia z sera feta na jedną stronę kółek. My użyliśmy dużej łyżki stołowej nadzienia.
- Złożyć drugą stronę ciasta nad nadzieniem i dobrze uszczelnić brzegi.
- Roztopić odrobinę masła na rozgrzanej patelni. Umieścić turnovers na patelni i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Gotowe do podania! Podawać z sałatką.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!