Verrines z buraków: proste, świeże rozwiązanie na przystawki
Szukasz odrobiny koloru w swoim menu? Burak będzie Twoim najlepszym przyjacielem! Wystarczy wymieszać z fromage frais i kilkoma ziołami, aby urozmaicić smak, a otrzymasz najświeższy krem z buraków. Spróbuj, gwarantujemy, że będziesz zachwycony ;-) Co więcej, jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga gotowania: czego chcieć więcej?
Składniki
Materiały
- Blender
- 4 szklanki typu bodega (pojemność: 20 cl)
Przygotowanie
- Umieść białą cebulę, pietruszkę, szczypiorek i oliwę z oliwek w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pokrój buraki na kawałki i dodaj je do blendera. Dodać fromage frais i zmiksować.
- Po uzyskaniu kremowej mieszanki wystarczy przelać ją do szklanek typu bodega.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać moje kremy z buraków?
Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnej puszce.
Czy mogę zamrozić ten przepis?
Jak najbardziej! Wystarczy umieścić krem w szczelnej puszce lub torebce do zamrażania i nie zapomnieć o etykiecie z datą!
Czym mogę zastąpić pietruszkę?
Możesz zastąpić ją kolendrą lub usunąć ją z przepisu.
Czym mogę zastąpić szczypiorek?
Możesz go usunąć z przepisu, jeśli go nie lubisz.
Czy mogę podać te verrines jako aperitif?
Jak najbardziej! Jednak kieliszki "bodega", których użyliśmy, mieszczą około 20 cl, co może być nieco za duże na aperitif. Użyj więc mniejszych szklanek.
Ile kieliszków verrines otrzymam przy podanych ilościach?
Otrzymasz 4 kieliszki "bodega" o pojemności około 20 cl każdy.
Czego mogę użyć zamiast zwykłego fromage frais?
Można go zastąpić serem z czosnkiem i ziołami. Jednak w tym przypadku nie używaj cebuli, pietruszki ani szczypiorku. Zamiast tego zmiksuj razem buraki i serek czosnkowo-ziołowy.