Zupa krem z dyni
zagłosuj teraz
Pyszny przepis na dynię: kremowe velouté na rozgrzewkę w chłodne dni!
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.63Euros€ (0.91€/porcja)
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- W dużym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na maśle.
- Dodaj obrane i oczyszczone kawałki dyni. Smażyć przez minutę.
- Przykryj wodą i pozostaw do zagotowania. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut.
- Umieść wszystko w blenderze wraz z wodą z gotowania. Podgrzać śmietanę i dodać do dyni. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie zmiksować.
- Podawaj i voilà, twoje dyniowe velouté jest gotowe!
Obserwacje
Dodaj pora: Jeśli chcesz nadać zupie dyniowej więcej smaku, dodaj pora.
Woda z gotowania: po włożeniu preparatu do blendera (nasz krok 4), nie wlewaj całej wody z gotowania, aby uzyskać gęste velouté. Resztę wody z gotowania można zachować jako bulion :-)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!