Chipsy z babki lancetowatej pieczone w piekarniku
Kiedy szukamy innej alternatywy dla tradycyjnych przekąsek, nie chcąc spędzać zbyt wiele czasu w kuchni ani wkładać w to zbyt wiele wysiłku, nie ma lepszej opcji niż te pieczone chipsy bananowe! Są oryginalne, chrupiące, a co więcej o wiele zdrowsze! Sukces gwarantowany! :)
Składniki
Materiały
- Nóż / mandolina
- Deska do krojenia
- Miska
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C.
Obierz banany i pokrój je w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub ostrego noża. - W misce wymieszaj plasterki banana z oliwą z oliwek i solą.
- Umieść plasterki banana na blasze do pieczenia (uprzednio pokrytej papierem do pieczenia), upewniając się, że nie nachodzą na siebie, aby równomiernie się upiekły.
- Umieść blachę w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz plastry babki przez 10 minut. Następnie wyjąć blachę z piekarnika i obrócić je na drugą stronę. Umieść je z powrotem w piekarniku i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut lub do uzyskania złotobrązowego i chrupiącego koloru.
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać chipsy z babki lancetowatej?
Chipsy z babki lancetowatej można przechowywać w szczelnym pojemniku przez około tydzień.
Czy plastry babki lancetowatej należy obracać podczas pieczenia?
Tak, ważne jest, aby obrócić plastry babki lancetowatej w połowie czasu pieczenia, aby zapewnić równomierne pieczenie i zapobiec ich przypaleniu.
Czy mogę zrobić chipsy z babki lancetowatej we frytkownicy powietrznej?
Oczywiście, że możesz, nasz przepis na frytki z babki lancetowatej we frytkownicy powietrznej znajdziesz tutaj.
Czy mogę dodać przyprawy lub aromaty do chipsów z babki lancetowatej?
Oczywiście, że możesz! Nie krępuj się eksperymentować z różnymi przyprawami i smakami, aby nadać frytkom z babki lancetowatej indywidualny charakter. Spróbuj dodać chili w proszku, pieprz, słodką paprykę, a nawet cynamon lub brązowy cukier dla słodkiej odmiany - daj się ponieść kreatywności i ciesz się różnymi opcjami!