Domowa suszona pierś z kaczki
zagłosuj teraz
Jako dodatek do aperitifu proponujemy delikatne smaki naszej domowej suszonej piersi z kaczki! Pamiętaj, aby dodać kilka plasterków do sałatek, takich jak Landaise ;-)
Składniki
8
Przygotowanie
Umyj i osusz pierś z kaczki, a następnie obficie dopraw pieprzem.
Wsyp połowę gruboziarnistej soli do głębokiego naczynia i połóż na niej pierś z kaczki, tłustą stroną do góry.
Przykryj pozostałą gruboziarnistą solą i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dokładnie opłucz pierś z kaczki i osusz ją papierowym ręcznikiem.
Zawiń w czystą ściereczkę i umieść na kratce lub w płytkim naczyniu, aby umożliwić cyrkulację powietrza pod spodem. Umieść w lodówce na co najmniej 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko dociskaj, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć w piersi z kaczki.
A oto, Twoja domowa suszona pierś z kaczki jest gotowa!
Obserwacje
Przyprawy: w zależności od upodobań można dodać inne przyprawy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!