Domowa suszona pierś z kaczki
zagłosuj teraz
Jako dodatek do aperitifu proponujemy delikatną w smaku suszoną pierś z kaczki naszej domowej roboty! I nie zapomnij dodać kilku plasterków do sałatek, takich jak Landaise ;-)
Składniki
8
Przygotowanie
- Umyć i osuszyć pierś z kaczki i obficie doprawić pieprzem.
- Wsyp połowę gruboziarnistej soli do głębokiego naczynia i połóż na nim pierś z kaczki, tłustą stroną do góry.
- Przykryć pozostałą gruboziarnistą solą i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Dokładnie opłucz pierś kaczki i osusz papierowym ręcznikiem.
- Zawiń w czystą ściereczkę i umieść na stojaku lub płytkim naczyniu, aby umożliwić cyrkulację powietrza pod spodem. Umieścić w lodówce na co najmniej 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć w piersi kaczki.
- A teraz Twoja domowa suszona pierś z kaczki jest gotowa!
Obserwacje
Przyprawy: w zależności od upodobań można dodać inne przyprawy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!