Domowa suszona pierś z kaczki

zagłosuj teraz
Przekąska
8 porcji
łatwe
20 min

Jako dodatek do aperitifu proponujemy delikatną w smaku suszoną pierś z kaczki naszej domowej roboty! I nie zapomnij dodać kilku plasterków do sałatek, takich jak Landaise ;-)


Składniki

8

Przygotowanie


  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 1Umyć i osuszyć pierś z kaczki i obficie doprawić pieprzem.
  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 2Wsyp połowę gruboziarnistej soli do głębokiego naczynia i połóż na nim pierś z kaczki, tłustą stroną do góry.
  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 3Przykryć pozostałą gruboziarnistą solą i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 4Dokładnie opłucz pierś kaczki i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 5Zawiń w czystą ściereczkę i umieść na stojaku lub płytkim naczyniu, aby umożliwić cyrkulację powietrza pod spodem. Umieścić w lodówce na co najmniej 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć w piersi kaczki.
  • Domowa suszona pierś z kaczki - Przygotowanie krok 6A teraz Twoja domowa suszona pierś z kaczki jest gotowa!

Obserwacje

Przyprawy: w zależności od upodobań można dodać inne przyprawy.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+