Gryzaki na parze - gryzaki z kurczaka reunionese
Jeśli byłeś na wyspie Reunion, na pewno próbowałeś bouchons réunionnais! Mięso zawinięte w rozpływające się w ustach ciasto, wszystko gotowane na parze. Tradycyjnie je się je z pikantnymi samoussas: połączenie tych dwóch składników zapewni Twoim kubkom smakowym idealną równowagę ;-) Krok po kroku pokażemy Ci, jak z łatwością przygotować te cudeńka. Zobacz opisane kroki / zdjęcia i nasz film na końcu przepisu!
Składniki
ciasto korkowe :
Farsz z kurczaka :
Materiały
- Robot kuchenny (opcjonalnie)
- Folia spożywcza
- Szufelka lub wałek do ciasta
- Koszyk do gotowania na parze
Przygotowanie
- Ciasto: Umieścić mąkę, białko jaja, sól i mąkę kukurydzianą w misce. Wyrabiać, dodając po trochu wodę. Ciasto powinno być gładkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby dodać więcej wody. Umieścić kulę ciasta w folii spożywczej w lodówce na 20 minut.
- Farsz: Posiekaj cebulę. Posiekaj kurczaka lub użyj wcześniej posiekanego kurczaka. Wymieszać cebulę i kurczaka z mąką kukurydzianą, glutaminianem sodu (lub solą), sosem sojowym i pieprzem.
- Uformować 1 łyżeczkę nadzienia w małe kulki (o średnicy 2-3 cm) i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
- Za pomocą wałka lub wałka do ciasta rozwałkuj ciasto, aż będzie bardzo cienkie (około 1 mm grubości). Umieść kulki na wierzchu i wytnij wokół nich kwadraty.
- Doprowadź duży garnek z osoloną wodą do wrzenia. Zwiń ciasto wokół nadzienia, aby uformować korki. Zanurzyć korki w wodzie. Wyjąć, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Umieść korki w koszyku do gotowania na parze i gotuj przez 45 minut.
- Gotowe, wystarczy zanurzyć korki w sosie sojowym :-)
Obserwacje
Czym jest glutaminian sodu?
Jest on często używany jako wzmacniacz smaku w kuchni azjatyckiej, ale lepiej jest zastąpić go solą.
Jak przyrządzićbouchons z krewetkami lubwieprzowiną?
Aby przygotować bouchons z krewetek lub wieprzowiny, wystarczy zastąpić kurczaka taką samą ilością najlepiej surowego mięsa z krewetek lub kiełbasy wieprzowej.