Łatwe gougères serowe
zagłosuj teraz
Chrupiąca powłoka skrywająca rozpływające się wnętrze o dobrym serowym smaku :-)
Składniki
15
Materiały
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
- Rozpuść masło w wodzie, dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj mąkę na raz i szybko wymieszaj, pozostając na ogniu. Mieszać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia.
- Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem energicznie mieszając. Pierwsze jajko jest najważniejsze, ponieważ nada ciastu elastyczność.
- Na koniec dodaj starty ser do mieszanki i wymieszaj.
- Umieść małe kulki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać około dziesięciu minut przed wyjęciem gougères, aby się nie przewróciły.
- Teraz serowe gougères są gotowe!
Obserwacje
Ser: Ser Comté można zastąpić mozzarellą, serem Emmental, Cantal lub innym wybranym serem.
Kształt: mogą być duże lub małe.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!