Mini pizze z ciasta francuskiego
Chcesz wykorzystać ciasto francuskie, które zostało Ci w lodówce? Wypróbuj nasz przepis na mini pizze! Bardziej zabawne, a przede wszystkim ładniejsze niż tradycyjna pizza, będą idealne do jedzenia z przyjaciółmi. Umieść je na stole do aperitifu lub kolacji w formie bufetu. Aby dopełnić posiłek, możesz podać je z sałatką z surowych warzyw. Idealny lekki posiłek na wieczór ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Rozwiń ciasto francuskie i uformuj kółka za pomocą foremki do ciastek.
- Ułóż krążki na blasze do pieczenia, a następnie polej je odrobiną sosu pomidorowego. Posypać startym serem i oregano.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C i voilà, mini pizze są gotowe!
Obserwacje
Dodatki: mięsożercy mogą dodać kawałki szynki lub kilka kawałków tuńczyka. Wegetarianie z przyjemnością dodadzą kawałki warzyw, takich jak bakłażan lub pokrojone w plasterki oliwki. Wreszcie, dla miłośników sera, trochę topiącej się mozzarelli będzie mile widziane, podobnie jak idealne połączenie koziego sera i miodu!
Ciasto: Oczywiście przepis ten można również przygotować z klasycznego ciasta na pizzę. Kruche ciasto doda więcej chrupkości przygotowanemu daniu.
Przechowywanie/mrożenie: Ciasto francuskie można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Upewnij się tylko, że składniki nie zostały wcześniej zamrożone.
Możesz zamrozić ciasto francuskie na surowo i ugotować je w dniu przygotowania.