Naleśniki z czerwonej soczewicy - tylko 2 składniki!

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe

Są przepisy, które wyglądają jak magia. A te naleśniki z czerwonej soczewicy są tego dobrym przykładem. Mając tylko jeden składnik i dodając wodę, możemy zrobić ten rodzaj naleśnika bez mąki. Następnie wystarczy wypełnić go składnikami, które najbardziej lubimy i będziemy mieć gotową zdrową, smaczną i pełną białka przekąskę. Nie sądzisz, że to możliwe? Spróbuj sam i daj nam znać w komentarzach, co o tym myślisz.


Składniki

4

Nadzienie (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 2.46 (0.61€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser / blender ręczny / robot kuchenny

Przygotowanie


  • Ułóż soczewicę w dużym pojemniku lub słoiku z wystarczającą ilością miejsca, aby mogła urosnąć. Przykryć wodą. Pozostaw do uwodnienia na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie zmiksuj oba składniki (wodę z moczenia i soczewicę) do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozgrzać patelnię i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą serwetki. Wlać trochę ciasta i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Nadzienie (opcjonalnie):
    Rozsmarować 1 warstwę serka śmietankowego na całym spodzie naleśnika z soczewicy. Na serku ułożyć ugotowaną szynkę pokrojoną w małe paski. Na koniec umyć, osuszyć, posiekać liście szpinaku i dodać je na wierzch ugotowanej szynki.
  • Zrolować naleśnik. Pokroić na małe kawałki i podawać.

Obserwacje

Jakie są inne nazwy czerwonej soczewicy?
Ta odmiana soczewicy może być znana jako: soczewica koralowa, soczewica czerwona, soczewica turecka, masoor dal, soczewica koralowa, soczewica czerwona...

Czy mogę jeść ten przepis, jeśli jestem na diecie bezglutenowej?
Fakt, że ten przepis jest bez mąki nie oznacza, że jest bezglutenowy. W rzeczywistości większość soczewicy zawiera śladowe ilości glutenu. Tak więc, jeśli cierpisz na celiakię lub nietolerancję glutenu i chcesz cieszyć się tym przepisem, używaj tylko soczewicy, która jest certyfikowana jako wolna od zanieczyszczeń glutenem, aby uniknąć możliwego ryzyka.

Jakiego innego nadzienia mogę użyć do moich naleśników?
Naleśniki z soczewicy można nadziać czymkolwiek chcesz, pod warunkiem, że są to składniki plastyczne, które pozwalają bez trudu rozwałkować ciasto. Majonez z gotowanym i rozdrobnionym kurczakiem; plastry sera i chorizo...
Z opcji wegańskich można wybrać: guacamole, hummus, pico de gallo...

Czy muszę najpierw ugotować soczewicę?
Nie, nie trzeba.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+