Roladki w stylu pizzy wypełnione pomidorami, szynką i sosem mozzarella
Aby uzyskać oryginalny pomysł na prezentację aperitifu lub przystawki, wypróbuj nasze łódeczki w stylu pizzy! Po kruchych rogalikach wypróbowaliśmy wersję z ciasta na pizzę, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący efekt :-) To świetny pomysł do przygotowania z dziećmi, ponieważ bułeczki można wyciąć w kształt łódek, co zapewnia super zabawę podczas warsztatów kulinarnych! W środku są obficie wypełnione sosem pomidorowym, szynką i topiącym się serem mozzarella. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby przygotować ten przepis ;-)
Składniki
Materiały
- 1 wałek do ciasta
- 1 nóż
- 1 pędzel do ciasta
Przygotowanie
- Rozwinąć ciasto na pizzę i pokroić na 4 części. Uformować ciasto w kulki i rozwałkować na koła/owalne kształty.
- Wytnij jeden otwór po lewej i jeden po prawej stronie.
- Rozłóż 1 łyżkę sosu pomidorowego na środku, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi. Doprawić pieprzem i posypać oregano.
- Dodaj szynkę pokrojoną na małe kawałki i posyp startą mozzarellą.
- Złóż lewą krawędź nad nadzieniem, a następnie prawą krawędź nad nim. Ściśnij razem górną i dolną krawędź.
- Powtórz czynność z pozostałymi kółkami/owalami z ciasta, a następnie umieść je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Posypać oregano, makiem i sezamem. Dodaj ser mozzarella na środek, aby uzyskać jeszcze bardziej rozpływającą się konsystencję.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 minut. Sprawdź, czy są gotowe. I voila, bułeczki w stylu pizzy są gotowe!
Obserwacje
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 lub 2 dni.
Jakiego nadzienia użyć?
Roladki w stylu pizzy można nadziać sosem pomidorowym, szynką i tartą mozzarellą, ale także na przykład świeżym serem i łososiem lub serem i świeżym szpinakiem! Nie wahaj się dodać do swoich bułeczek ulubionych składników!
Czy mogę użyć ciasta francuskiego?
Możesz oczywiście użyć ciasta francuskiego do tego przepisu, jeśli chcesz zrobić bułeczki w oryginalnym kształcie. W takim przypadku należy wyciąć kółka bezpośrednio z ciasta.