Roladki w stylu pizzy wypełnione sosem pomidorowym, szynką i mozzarellą
Aby uzyskać oryginalny pomysł na prezentację aperitifu lub przystawki, wypróbuj nasze łódeczki w stylu pizzy! Po kruchych rogalikach wypróbowaliśmy wersję z ciasta na pizzę, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiący efekt :-) To świetny pomysł do przygotowania z dziećmi, ponieważ bułeczki można wyciąć w kształt łódek, co zapewnia super zabawę podczas warsztatów kulinarnych! W środku są obficie wypełnione sosem pomidorowym, szynką i topiącym się serem mozzarella. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby przygotować ten przepis ;-)
Składniki
Materiały
- 1 wałek do ciasta
- 1 nóż
- 1 pędzel do ciasta
Przygotowanie
Rozwiń ciasto na pizzę i pokrój na 4 części. Uformuj kulki ciasta i rozwałkuj je na okręgi/owale.
Wytnij nacięcie po lewej i po prawej stronie.
Rozłóż 1 łyżeczkę sosu pomidorowego na środku, pozostawiając trochę miejsca na brzegach. Dopraw pieprzem i posyp oregano.
Dodaj pokrojoną w małe kawałki szynkę i posyp startą mozzarellą.
Złóż lewą krawędź nad nadzieniem, a następnie prawą krawędź nad nią. Ściśnij razem górną i dolną krawędź.
Powtórz czynność z pozostałymi okręgami/owalami ciasta, a następnie umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem. Posyp oregano, makiem i sezamem. Dodaj ser mozzarella na środek, aby uzyskać jeszcze bardziej rozpływającą się konsystencję.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 minut. Sprawdź, czy są gotowe. I voilà, bułeczki w stylu pizzy są gotowe!
Obserwacje
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 lub 2 dni.
Jakiego nadzienia użyć?
Roladki w stylu pizzy można nadziać sosem pomidorowym, szynką i tartą mozzarellą, ale także na przykład świeżym serem i łososiem lub serem i świeżym szpinakiem! Nie wahaj się dodać do swoich bułeczek ulubionych składników!
Czy mogę użyć ciasta francuskiego?
Możesz oczywiście użyć ciasta francuskiego do tego przepisu, jeśli chcesz zrobić bułeczki w oryginalnym kształcie. W takim przypadku należy wyciąć kółka bezpośrednio z ciasta.