Bezy z nutellą

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
łatwe
1 h 35 m

Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie resztek białek niż bezy! Idealny przepis przeciwko marnotrawstwu jako dodatek do herbaty/kawy ;-) Tym razem sprawiliśmy, że są jeszcze smaczniejsze, dodając trochę pasty czekoladowej :-) Przetestowane i zatwierdzone przez cały zespół, ty też możesz zrobić te ultra łatwe domowe bezy :-)


Składniki

10
Szacowany koszt: 1.03 (0.1€/porcja)

Materiały

  • Trzepaczka elektryczna

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 15 m

  • Bezy z Nutellą - Przygotowanie krok 1Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodać drugą połowę cukru.
    Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.
  • Bezy z Nutellą - Przygotowanie krok 2Dodaj 2 łyżki Nutelli i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Bezy z Nutellą - Przygotowanie krok 3Wbij lub ułóż bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Bezy z Nutellą - Przygotowanie krok 4Piec przez 1h15 w temperaturze 120°C.
  • Bezy z Nutellą - Przygotowanie krok 5Teraz bezy z Nutellą są gotowe!

Obserwacje

Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)

Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+