Bezy z nutellą
zagłosuj teraz
Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie resztek białek niż bezy! Idealny przepis przeciwko marnotrawstwu jako dodatek do herbaty/kawy ;-) Tym razem sprawiliśmy, że są jeszcze smaczniejsze, dodając trochę pasty czekoladowej :-) Przetestowane i zatwierdzone przez cały zespół, ty też możesz zrobić te ultra łatwe domowe bezy :-)
Składniki
10
Szacowany koszt: 1.03Euros€ (0.1€/porcja)
Materiały
- Trzepaczka elektryczna
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 15 m
- Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodać drugą połowę cukru.
Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki. - Dodaj 2 łyżki Nutelli i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wbij lub ułóż bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piec przez 1h15 w temperaturze 120°C.
- Teraz bezy z Nutellą są gotowe!
Obserwacje
Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)
Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!