Brioszka pandoro wypełniona kremem nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki.
Udaj się do Włoch na okres świąteczny z tym nadziewanym Pandoro! Tak, to nie tylko kwestia delektowania się tym niezbędnym deserem, ale także upiększenia go dwoma kremami: jednym o smaku smarownym, a drugim waniliowym. Jest to bardzo łatwy i szybki deser, który nie wymaga gotowania - wszystko, czego potrzebujesz, to gotowe Pandoro i kremy. Rozwiązanie na ostatnią chwilę, które zachwyci całą rodzinę ;-)
Składniki
Bita śmietana z Nutellą :
Waniliowa bita śmietana :
Materiały
- 1 robot kuchenny (opcjonalnie) lub
- 1 mikser elektryczny
- 2 miski
- 1 worek na ciasto
- 1 nóż do chleba
- 1 szpatułka
- 1 kulka do herbaty (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Krem z pastą do smarowania:
Bardzo zimną śmietankę wlać do miski (przed użyciem włożyć na 15 minut do zamrażalnika), dodać mascarpone i pastę do smarowania. - Ubij na gładką masę. W razie potrzeby dokończyć mieszanie za pomocą miksera.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić. - Waniliowa bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i wanilię. - Ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić.
- Pandoro :
Pokroić pandoro na 6 plastrów, aby uzyskać 6 plastrów w kształcie gwiazdy. - Montaż:
Nałóż trochę kremu na powierzchnię gwiazdy u podstawy pandoro. Rozprowadź szpatułką po całym środku, a następnie wbij małe kulki na gałązki gwiazdy. - Umieść kolejny plasterek w kształcie gwiazdy na wierzchu, uważając, aby gałęzie gwiazdy poniżej były widoczne. Na środek nałożyć trochę kremu waniliowego i dobrze rozprowadzić szpatułką. Następnie wbij małe kulki na gałązki.
- Powtarzaj czynność, aż wierzch pandoro zostanie przykryty. Na wierzchu ułożyliśmy krem waniliowy, ale można go przykryć na przykład pastą do smarowania.
- Posyp cukrem pudrem (my użyliśmy kulki do herbaty), aby udekorować choinkę i voilà! Twoje nadziewane pandoro jest gotowe!
Obserwacje
Jakiego pandoro powinienem użyć?
Użyliśmy pandoro o wadze 1 kg. Jest to włoska brioszka tradycyjnie spożywana w okresie Bożego Narodzenia. Mniejsze są dostępne, więc nie wahaj się dostosować ilości do rozmiaru swojej brioszki.
Czego mogę użyć zamiast pandoro?
Możesz użyć klasycznej brioszki, ale nie będziesz mieć charakterystycznego kształtu gwiazdy pandoro i nie będziesz w stanie zrobić choinki.
Czego mogę użyć zamiast pasty?
Możesz użyć pasty speculoos, masła orzechowego lub puree z nasion oleistych (migdałów, pistacji itp.).
Z jakim wyprzedzeniem mogę przygotować nadziewane pandoro?
Krem można przygotować do 3 dni wcześniej. Przed użyciem należy go dobrze schłodzić w szczelnym pojemniku. Zalecamy nadziewanie pandoro tego samego dnia!