Brioszka pandoro wypełniona kremem nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki.

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
30 min

Udaj się do Włoch na okres świąteczny z tym nadziewanym Pandoro! Tak, to nie tylko kwestia delektowania się tym niezbędnym deserem, ale także upiększenia go dwoma kremami: jednym o smaku smarownym, a drugim waniliowym. Jest to bardzo łatwy i szybki deser, który nie wymaga gotowania - wszystko, czego potrzebujesz, to gotowe Pandoro i kremy. Rozwiązanie na ostatnią chwilę, które zachwyci całą rodzinę ;-)


Składniki

8

Bita śmietana z Nutellą :

Waniliowa bita śmietana :


Materiały

  • 1 robot kuchenny (opcjonalnie) lub
  • 1 mikser elektryczny
  • 2 miski
  • 1 worek na ciasto
  • 1 nóż do chleba
  • 1 szpatułka
  • 1 kulka do herbaty (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min

  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 1Krem z pastą do smarowania:
    Bardzo zimną śmietankę wlać do miski (przed użyciem włożyć na 15 minut do zamrażalnika), dodać mascarpone i pastę do smarowania.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 2Ubij na gładką masę. W razie potrzeby dokończyć mieszanie za pomocą miksera.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 3Waniliowa bita śmietana:
    Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i wanilię.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 4Ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 5Pandoro :
    Pokroić pandoro na 6 plastrów, aby uzyskać 6 plastrów w kształcie gwiazdy.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 6Montaż:
    Nałóż trochę kremu na powierzchnię gwiazdy u podstawy pandoro. Rozprowadź szpatułką po całym środku, a następnie wbij małe kulki na gałązki gwiazdy.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 7Umieść kolejny plasterek w kształcie gwiazdy na wierzchu, uważając, aby gałęzie gwiazdy poniżej były widoczne. Na środek nałożyć trochę kremu waniliowego i dobrze rozprowadzić szpatułką. Następnie wbij małe kulki na gałązki.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 8Powtarzaj czynność, aż wierzch pandoro zostanie przykryty. Na wierzchu ułożyliśmy krem waniliowy, ale można go przykryć na przykład pastą do smarowania.
  • Brioszka Pandoro wypełniona kremem Nutella i kremem waniliowym w kształcie choinki. - Przygotowanie krok 9Posyp cukrem pudrem (my użyliśmy kulki do herbaty), aby udekorować choinkę i voilà! Twoje nadziewane pandoro jest gotowe!

Obserwacje

Jakiego pandoro powinienem użyć?
Użyliśmy pandoro o wadze 1 kg. Jest to włoska brioszka tradycyjnie spożywana w okresie Bożego Narodzenia. Mniejsze są dostępne, więc nie wahaj się dostosować ilości do rozmiaru swojej brioszki.

Czego mogę użyć zamiast pandoro?
Możesz użyć klasycznej brioszki, ale nie będziesz mieć charakterystycznego kształtu gwiazdy pandoro i nie będziesz w stanie zrobić choinki.

Czego mogę użyć zamiast pasty?
Możesz użyć pasty speculoos, masła orzechowego lub puree z nasion oleistych (migdałów, pistacji itp.).

Z jakim wyprzedzeniem mogę przygotować nadziewane pandoro?
Krem można przygotować do 3 dni wcześniej. Przed użyciem należy go dobrze schłodzić w szczelnym pojemniku. Zalecamy nadziewanie pandoro tego samego dnia!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+