Ciasteczka okara - przepis wegański i bezglutenowy
zagłosuj teraz
Jeśli wypróbowałeś przepis na domowe mleko migdałowe, prawdopodobnie skończysz z mieszanką zmiażdżonych i wyciśniętych migdałów, znaną również jako "Okara". Ale co z nią zrobić? Szkoda byłoby ją wyrzucić, a wiesz, że w Ptitchef nienawidzimy marnotrawstwa! Zrób więc ciasteczka :-) Przepis, który cała rodzina uwielbia na przekąskę! Oto wersja bezglutenowa i wegańska, która zadowoli również alergików! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować te puszyste, łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Okazja do wypróbowania nowych nawyków żywieniowych :-)
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania12 min
- Po odcedzeniu mleka migdałowego w siatce (okara) pozostaną migdały. Wyciśnij nadmiar mleka i umieść okarę w misce.
- Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól i dobrze wymieszaj.
Dodaj olej i mleko i ponownie wymieszaj.
Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj rękami. - Za pomocą łyżki stołowej uformować jednolite kulki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Spłaszcz kulki, aby uformować ciasteczka (nie będą się już rozprzestrzeniać podczas pieczenia). - Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
- Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia i smacznego! Smacznego :-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!