Ciasteczka okara - przepis wegański i bezglutenowy

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
22 min

Jeśli wypróbowałeś przepis na domowe mleko migdałowe, prawdopodobnie skończysz z mieszanką zmiażdżonych i wyciśniętych migdałów, znaną również jako "Okara". Ale co z nią zrobić? Szkoda byłoby ją wyrzucić, a wiesz, że w Ptitchef nienawidzimy marnotrawstwa! Zrób więc ciasteczka :-) Przepis, który cała rodzina uwielbia na przekąskę! Oto wersja bezglutenowa i wegańska, która zadowoli również alergików! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować te puszyste, łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Okazja do wypróbowania nowych nawyków żywieniowych :-)

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania12 min
  • Ciasteczka Okara - przepis wegański i bezglutenowy - Przygotowanie krok 1Po odcedzeniu mleka migdałowego w siatce (okara) pozostaną zmiażdżone migdały. Dobrze wyciśnij nadmiar mleka i umieść okarę w misce.
  • Ciasteczka Okara - przepis wegański i bezglutenowy - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie dobrze wymieszaj.

    Dodaj olej i mleko, a następnie ponownie wymieszaj.

    Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj rękami.
  • Ciasteczka Okara - przepis wegański i bezglutenowy - Przygotowanie krok 3Za pomocą łyżki stołowej uformuj jednolite kulki, a następnie umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Spłaszcz kulki, aby uformować ciasteczka (nie będą się już rozprzestrzeniać podczas pieczenia).
  • Ciasteczka Okara - przepis wegański i bezglutenowy - Przygotowanie krok 4Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasteczka Okara - przepis wegański i bezglutenowy - Przygotowanie krok 5Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia i smacznego! Smacznego :-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: