Franzbrötchen po prostu domowej roboty.

zagłosuj teraz
Przekąski
5 porcji
średnie
1 h 50 m

Po prostu jako przekąska między posiłkami z kawą, jako deser lub jako danie główne wyjątkowo słodkiego śniadania. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, aby samemu cieszyć się niebiańskim cynamonem.

Składniki

5

Nadzienie cynamonowe:

do obtoczenia:

Materiały

  • Maszyna do ugniatania

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania40 min
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 1Roztop masło w garnku, a następnie dodaj mleko.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól w dużej misce, posyp drożdżami i wymieszaj z mieszanką mleka i masła.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 3Wyrabiać hakiem do ciasta przez około 5 minut, aby uformować jednolite ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 4Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie wymieszaj cynamon i cukier z rozgrzanym masłem.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 5Ponownie zagnieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkować do rozmiaru ok. 60x30 cm. Rozłóż nadzienie na wierzchu i zwiń od dłuższego boku.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 6Odetnij kawałki w kształcie trapezu za pomocą noża.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 7Następnie użyj rączki drewnianej łyżki, aby wcisnąć małą stronę między wiry cynamonu, tak aby cynamon był skierowany do góry.
  • Franzbrötchen po prostu domowej roboty. - Przygotowanie krok 8Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Obserwacje

Im mocniej rozwałkujesz ciasto, tym twardszy będzie Franzbrötchen.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: