Hiszpański deser leche frita
zagłosuj teraz
Uwielbiasz Hiszpanię i jej kulinarne specjały? Wypróbuj ten słodki przepis na Leche Frita, mieszankę mąki gotowanej z mlekiem i cukrem, panierowaną i smażoną!
Składniki
15
Bułka tarta:
Szacowany koszt: 3Euros€ (0.2€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
Zagotować 900 ml mleka z laską cynamonu i skórką cytryny. Po zagotowaniu pozostawić do zaparzenia.
Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z pozostałym mlekiem. Dodaj tę mieszankę do ubitych żółtek.
Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny z mleka, a następnie stopniowo wlewaj je do poprzedniej mieszanki, mieszając.
Umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (około 5 minut).
Przykryj dno naczynia do zapiekania folią spożywczą, a następnie wlej śmietanę. Przykryj śmietanę folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Schłodzić przez kilka godzin.
Śmietanę, która powinna dobrze się trzymać, pokroić w kostkę. Zanurz każdą kostkę śmietany w mące, a następnie w 2 jajkach roztrzepanych na omlet.
Rozgrzać olej na patelni, a następnie dodać kostki śmietany. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie wyjąć na papier kuchenny.
Wymieszaj cukier z mielonym cynamonem i obtocz w nim każdą usmażoną kostkę śmietany.
A teraz leche frita są gotowe!
Obserwacje
Śmietana: przygotuj ją dzień wcześniej i przed krojeniem upewnij się, że dobrze się trzyma, w przeciwnym razie może być trudna do ugotowania....
Olej do gotowania: upewnij się, że jest gorący, w przeciwnym razie bułka tarta może nie wytrzymać.
Wariacje: można zrobić krem czekoladowy lub sos waniliowy ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!