Hiszpański deser leche frita

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
łatwe
1 h

Uwielbiasz Hiszpanię i jej kulinarne specjały? Wypróbuj ten słodki przepis na Leche Frita, mieszankę mąki gotowanej z mlekiem i cukrem, panierowaną i smażoną!


Składniki

15

Bułka tarta:

Szacowany koszt: 3 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min

  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 1Zagotować 900 ml mleka z laską cynamonu i skórką cytryny. Po zagotowaniu pozostawić do zaparzenia.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 2Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z pozostałym mlekiem. Dodaj tę mieszankę do ubitych żółtek.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 3Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny z mleka, a następnie stopniowo wlewaj je do poprzedniej mieszanki, mieszając.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 4Umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (około 5 minut).
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 5Przykryj dno naczynia do zapiekania folią spożywczą, a następnie wlej śmietanę. Przykryć śmietanę folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Schłodzić przez kilka godzin.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 6Śmietanę, która powinna dobrze się trzymać, pokroić w kostkę. Zanurz każdą kostkę śmietany w mące, a następnie w 2 jajkach roztrzepanych na omlet.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 7Rozgrzać olej na patelni, a następnie dodać kostki śmietany. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie wyjąć na papier kuchenny.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 8Wymieszaj cukier z mielonym cynamonem i dodaj do niego każdą usmażoną kostkę śmietany.
  • Hiszpański deser Leche frita - Przygotowanie krok 9A teraz leche frita są gotowe!

Obserwacje

Śmietana: przygotuj ją dzień wcześniej i przed krojeniem upewnij się, że dobrze się trzyma, w przeciwnym razie może być trudna do ugotowania....

Olej do gotowania: upewnij się, że jest gorący, w przeciwnym razie bułka tarta może nie wytrzymać.

Wariacje: można zrobić krem czekoladowy lub sos waniliowy ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+