Natillas, hiszpański krem jajeczny

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
20 min

Przygotujmy prosty deser prosto z Hiszpanii: Natillas! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tych małych hiszpańskich kremów jajecznych o smaku cynamonu i cytryny. Cytrynę bardzo często zastępujemy pomarańczą, lubimy też dodawać karmel lub czekoladę :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.2 (0.3€/porcja)

Materiały

  • ramekin z terakoty

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 1Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Pozostawić do zaparzenia.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 2W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, wyjąć cynamon i cytrynę, dodawać po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlać wszystko z powrotem do rondla. Zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 4Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 5Po odpoczynku posypać każdy krem cynamonem i położyć na nim herbatnik.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 6A teraz twoje natille są gotowe!

Obserwacje

Biszkopt: jeśli nie chcesz, aby biszkopt był zbyt chrupiący, umieść go na wierzchu kremu przed schłodzeniem. Biszkopt nasiąknie kremem i stanie się bardziej miękki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+