Natillas, hiszpański krem jajeczny
zagłosuj teraz
Przygotujmy prosty deser prosto z Hiszpanii: Natillas! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tych małych hiszpańskich kremów jajecznych o smaku cynamonu i cytryny. Cytrynę bardzo często zastępujemy pomarańczą, lubimy też dodawać karmel lub czekoladę :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.2Euros€ (0.3€/porcja)
Materiały
- ramekin z terakoty
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
- Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Pozostawić do zaparzenia.
- W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Gdy mleko się zagotuje, wyjąć cynamon i cytrynę, dodawać po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlać wszystko z powrotem do rondla. Zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
- Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
- Po odpoczynku posypać każdy krem cynamonem i położyć na nim herbatnik.
- A teraz twoje natille są gotowe!
Obserwacje
Biszkopt: jeśli nie chcesz, aby biszkopt był zbyt chrupiący, umieść go na wierzchu kremu przed schłodzeniem. Biszkopt nasiąknie kremem i stanie się bardziej miękki.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!