Tradycyjny kataloński krem
zagłosuj teraz
Typowo kataloński deser, którym uwielbiamy się delektować!
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.46Euros€ (0.36€/porcja)
Materiały
- Palnik do ciasta (opcjonalnie)
- Porcelanowe kokilki
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania5 min
- Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Po zagotowaniu pozostawić do zaparzenia.
- Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą.
- Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny z mleka, a następnie stopniowo wlewaj je do poprzedniej mieszanki, mieszając.
- Umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (około 5 minut).
- Wlać krem bezpośrednio do kokilek i schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
- Posyp każdy krem białym cukrem (nie brązowym jak crème brûlée) i karmelizuj za pomocą palnika. Jeśli nie masz palnika, umieść pod grillem na 5 do 10 minut.
- A teraz twoje katalońskie kremy są gotowe!
Obserwacje
Crème pâtissière: przepis bardzo podobny do naszego tradycyjnego crème pâtissière, choć proporcje są inne :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!