Tradycyjny kataloński krem

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
25 min

Typowo kataloński deser, którym uwielbiamy się delektować!


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.46 (0.36€/porcja)

Materiały

  • Palnik do ciasta (opcjonalnie)
  • Porcelanowe kokilki

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania5 min

  • Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Po zagotowaniu pozostawić do zaparzenia.
  • Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą.
  • Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny z mleka, a następnie stopniowo wlewaj je do poprzedniej mieszanki, mieszając.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 4Umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (około 5 minut).
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 5Wlać krem bezpośrednio do kokilek i schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 6Posyp każdy krem białym cukrem (nie brązowym jak crème brûlée) i karmelizuj za pomocą palnika. Jeśli nie masz palnika, umieść pod grillem na 5 do 10 minut.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 7A teraz twoje katalońskie kremy są gotowe!

Obserwacje

Crème pâtissière: przepis bardzo podobny do naszego tradycyjnego crème pâtissière, choć proporcje są inne :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+