Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem
zagłosuj teraz
Las gachas to typowo hiszpański przepis. Tradycyjnie spożywa się je w dniu Wszystkich Świętych, ale nadal można sobie zafundować przyjemność, próbując tego przepisu o każdej porze roku ;-)
Składniki
2
Szacowany koszt: 2.37Euros€ (1.18€/porcja)
Przygotowanie
- Doprowadź mleko, laskę cynamonu i skórkę cytryny do wrzenia. Pozostawić do zaparzenia.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i smażyć zielony anyż przez kilka minut.
- Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj odrobinę zaparzonego mleka.
- Wymieszaj i zagęść, a następnie dodawaj mleko po trochu, mieszając za każdym razem. Jeśli utworzą się grudki, zmiksować w blenderze.
- Dodaj cukier po dodaniu całego mleka. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Pokrój chleb na kawałki i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Ułóż grzanki na wierzchu kremu, posypując je mielonym cynamonem.
- A teraz twój gachas jest gotowy!
Obserwacje
Na słodko czy na słono? To danie jest tradycyjnie pikantne w Hiszpanii (w towarzystwie chorizo lub kaszanki), ale w Andaluzji jest częściej prezentowane w słodkiej formie.
Koniec z grudkami! Za wszelką cenę używaj trzepaczki, a zobaczysz, że grudki znikną w mgnieniu oka!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!