Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem

zagłosuj teraz
Desser
2 porcji
łatwe
20 min

Las gachas to typowo hiszpański przepis. Tradycyjnie spożywa się je w dniu Wszystkich Świętych, ale nadal można sobie zafundować przyjemność, próbując tego przepisu o każdej porze roku ;-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.37 (1.18€/porcja)

Przygotowanie


  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 1Doprowadź mleko, laskę cynamonu i skórkę cytryny do wrzenia. Pozostawić do zaparzenia.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 2Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i smażyć zielony anyż przez kilka minut.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj odrobinę zaparzonego mleka.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 4Wymieszaj i zagęść, a następnie dodawaj mleko po trochu, mieszając za każdym razem. Jeśli utworzą się grudki, zmiksować w blenderze.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 5Dodaj cukier po dodaniu całego mleka. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 6Pokrój chleb na kawałki i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 7Ułóż grzanki na wierzchu kremu, posypując je mielonym cynamonem.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 8A teraz twój gachas jest gotowy!

Obserwacje

Na słodko czy na słono? To danie jest tradycyjnie pikantne w Hiszpanii (w towarzystwie chorizo lub kaszanki), ale w Andaluzji jest częściej prezentowane w słodkiej formie.

Koniec z grudkami! Za wszelką cenę używaj trzepaczki, a zobaczysz, że grudki znikną w mgnieniu oka!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+