Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem

zagłosuj teraz
Desser
2 porcji
łatwe
20 min

Las gachas to typowo hiszpański przepis. Tradycyjnie spożywa się je w dniu Wszystkich Świętych, ale można się nimi cieszyć przez cały rok.

Składniki

2

Przygotowanie

  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 1Doprowadź mleko, laskę cynamonu i skórkę cytryny do wrzenia. Pozostaw do zaparzenia.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 2Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż zielony anyż przez kilka minut.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj odrobinę zaparzonego mleka.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 4Wymieszaj i zagęść, a następnie dodawaj mleko po trochu, mieszając za każdym razem. Jeśli utworzą się grudki, zmiksuj w blenderze.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 5Dodaj cukier po dodaniu całego mleka. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 6Pokrój chleb na kawałki i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 7Ułóż grzanki na wierzchu kremu, posypując je mielonym cynamonem.
  • Las gachas, krem andaluzyjski z zielonym anyżem i cynamonem - Przygotowanie krok 8A teraz twój gachas jest gotowy!

Obserwacje

Na słodko czy na słono? To danie jest tradycyjnie pikantne w Hiszpanii (w towarzystwie chorizo lub kaszanki), ale w Andaluzji jest częściej prezentowane w słodkiej formie.

Koniec z grudkami! Za wszelką cenę używaj trzepaczki, a zobaczysz, że grudki znikną w mgnieniu oka!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: