Rum z wanilią i cynamonem

zagłosuj teraz
Drink
15 porcji
łatwe
5 min

Co powiesz na wyspiarską specjalność dla gości jako aperitif? Oczywiście wszystko domowej roboty, więc możesz dodać wybrane przez siebie smaki (owoce i/lub przyprawy, zioła) ;-) Zabierzmy się do pracy nad naszym rhum arrangé! To prawie jak być na wyspie Reunion, Gwadelupie lub Madagaskarze!


Składniki

15
Szacowany koszt: 11.01 (0.73€/porcja)

Materiały

  • 1 pusta szklana butelka

Przygotowanie


  • Rum z wanilią i cynamonem - Przygotowanie krok 1Wlać rum do butelki, która będzie używana do przygotowania.
  • Rum z wanilią i cynamonem - Przygotowanie krok 2Dodaj brązowy cukier, rozłupane laski wanilii i laski cynamonu.
  • Rum z wanilią i cynamonem - Przygotowanie krok 3Zamknąć butelkę i delikatnie zamieszać. Pozostawić do maceracji na co najmniej 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu. Regularnie mieszać zawartość butelki, aż cukier się rozpuści (około 1 tygodnia).
  • Rum z wanilią i cynamonem - Przygotowanie krok 4A teraz pozostaje tylko się cieszyć!

    Nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia. Pij z umiarem.

Obserwacje

Rum: najlepiej użyć białego rumu. Jeśli jednak masz tylko ciemny rum, to też się nada ;-)

Maceracja: co najmniej 3 miesiące, ale może być znacznie dłuższa. Należy jednak uważać na owoce, istnieją pewne czasy maceracji, których nie wolno przekraczać.

Ziarna wanilii: idealne do wykorzystania ziaren wanilii, które zostały użyte w innych preparatach.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+