Rum z wanilią i cynamonem
zagłosuj teraz
Co powiesz na wyspiarską specjalność dla gości jako aperitif? Oczywiście wszystko domowej roboty, więc możesz dodać wybrane przez siebie smaki (owoce i/lub przyprawy, zioła) ;-) Zabierzmy się do pracy nad naszym rhum arrangé! To prawie jak być na wyspie Reunion, Gwadelupie lub Madagaskarze!
Składniki
15
Szacowany koszt: 11.01Euros€ (0.73€/porcja)
Materiały
- 1 pusta szklana butelka
Przygotowanie
- Wlać rum do butelki, która będzie używana do przygotowania.
- Dodaj brązowy cukier, rozłupane laski wanilii i laski cynamonu.
- Zamknąć butelkę i delikatnie zamieszać. Pozostawić do maceracji na co najmniej 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu. Regularnie mieszać zawartość butelki, aż cukier się rozpuści (około 1 tygodnia).
- A teraz pozostaje tylko się cieszyć!
Nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia. Pij z umiarem.
Obserwacje
Rum: najlepiej użyć białego rumu. Jeśli jednak masz tylko ciemny rum, to też się nada ;-)
Maceracja: co najmniej 3 miesiące, ale może być znacznie dłuższa. Należy jednak uważać na owoce, istnieją pewne czasy maceracji, których nie wolno przekraczać.
Ziarna wanilii: idealne do wykorzystania ziaren wanilii, które zostały użyte w innych preparatach.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!