Mantecados, hiszpański przepis na boże narodzenie
zagłosuj teraz
Udaj się do Hiszpanii w te Święta z tymi Mantecados! Te małe ciasteczka o smaku cynamonu są grube i pyszne :-) Łatwy przepis do powtórzenia w domu z dziećmi. Idealne na zakończenie świątecznego posiłku z filiżanką parującej herbaty. Pozwolimy Ci śledzić przepis krok po kroku w formie pisemnej, zdjęciowej i wideo :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 2.09Euros€ (0.35€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny i płaska ubijaczka
- Patelnia do smażenia
- Wałek do ciasta
- Papier do pieczenia
- Wykrojniki do ciasta o średnicy 5 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania40 min
- Podsmaż mąkę na patelni na średnim ogniu. Gdy lekko zmieni kolor, odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.
- Zrób to samo ze sproszkowanymi migdałami (uważaj, bo szybciej się spieką). Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu przesiać mąkę do miski. Dodaj schłodzony proszek z prażonych migdałów, cynamon i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- W robocie kuchennym wyposażonym w płaską końcówkę do ubijania przesiać cukier puder, dodać smalec (w temperaturze pokojowej) i wymieszać.
- Gdy konsystencja stanie się kremowa, dodaj mieszankę mąki migdałowej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Posyp powierzchnię roboczą mąką i uformuj ciasto w kulę, a następnie rozwałkuj. Powinno mieć 2 cm grubości. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek uformuj mantecados.
- Umieść kształty na papierze do pieczenia i posyp sezamem.
- Wstawić do piekarnika na 20-25 minut w tradycyjnym trybie termoobiegu w temperaturze 190°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- A teraz hiszpańskie mantecados są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!