Pieczone churros w kształcie miseczek z obfitą polewą

zagłosuj teraz
Przekąski
5 porcji
łatwe
50 min

Aby uzyskać deser z efektem "wow", zmień kształt churros, zachowując ich pyszność! Kolejna zaleta tego przepisu? Nasze churros nie są smażone, tylko pieczone! Krótko mówiąc, mają wszystko, aby Cię zadowolić ;-) Nie wahaj się więc dodać do nich lodów, bitej śmietany, roztopionej czekolady lub karmelu, aby uczynić je naprawdę nieodpartymi! Wyjaśniamy wszystko krok po kroku w naszym szczegółowym przepisie poniżej ↓


Składniki

5

Churros :

Polewy (czekoladowy ganache i bita śmietana / lody waniliowe i karmelowe):

Ganache :

Krem waniliowy :

Szacowany koszt: 4.53 (0.91€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min


Obserwacje

Jak zrobić churros w piekarniku?
Wystarczy zrobić ciasto parzone, ułożyć je na natłuszczonej blasze i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Dlaczego ciasto parzone i churros muszą być ciepłe?
Jeśli będziesz czekać zbyt długo, ciasto ostygnie i stwardnieje, co znacznie utrudni gotowanie. Więc nie czekaj!

Czy mogę zamrozić churros?
Dobra wiadomość jest taka, że możesz zamrozić churros i cieszyć się nimi dłużej! Możesz wtedy przygotować je w dużych ilościach i zawsze mieć trochę w zapasie ;-)

Jak napełnić miseczki do churros?
Zadaliśmy sobie to pytanie w Ptitchef, aby dowiedzieć się, jaka jest najlepsza polewa, ale nigdy nie udało nam się zdecydować, więc przygotowaliśmy dwie wersje:
-polewa waniliowa i lody karmelowe
-polewa czekoladowa z ganache, bitą śmietaną i kruszonymi orzechami laskowymi.
Podobnie jak my, nie wahaj się szukać idealnej polewy, jest tak wiele do wyboru: możesz dodać crème brulée, crème pâtissière, przekształcić miskę churros w miskę płatków zbożowych... Czekając na odpowiedź, poniżej znajdziesz przepisy na nasze ulubione domowe polewy:

Jak zrobić domowy karmel?
Jeśli chcesz zrobić klasyczny karmel, po prostu "skarmelizuj" (rozpuść) trochę cukru w rondelku na małym/średnim ogniu. Szczegółowy przepis można znaleźć TUTAJ.
Jeśli, tak jak my, wolisz karmel z solonego masła, przepis znajdziesz TUTAJ.

Jak zrobić domowe lody?
Istnieje kilka sposobów na zrobienie domowych lodów. Z maszynką do lodów lub bez niej. Jako sorbet lub lody. Nie wahaj się wypróbować kilku przepisów i ciesz się!
Nasze przepisy na lody z maszynką do lodów.
Nasze przepisy na lody bez maszynki do lodów.

Jak zrobić domowy ganache czekoladowy?
W Hiszpanii churros są zwykle spożywane z czekoladowym ganache. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania i można go znaleźć tutaj:
Aby zrobić domowy ganache czekoladowy, wystarczy podgrzać śmietanę, a gdy będzie gorąca, dodać wybraną czekoladę, w takiej samej ilości jak śmietana, pokrojoną na małe kawałki. Dobrze wymieszaj, a otrzymasz idealny ganache. Jeśli chcesz, aby zastygł w miseczkach churro, schłodź wypełnione miseczki.

Jak zrobić domową chantilly?
Chantilly można zrobić po prostu ubijając śmietanę z cukrem. My zdecydowaliśmy się zrobić chantilly dla smakoszy: aby zrobić ją w domu, musisz ubić zimną śmietanę i mascarpone w równych ilościach z cukrem pudrem (do smaku) i ekstraktem waniliowym (lub laską wanilii). Możesz urozmaicić smak, aromatyzując śmietankę ekstraktem z kawy lub kwiatem pomarańczy.
Zalecamy umieszczenie śmietanki w zamrażarce na 15 minut przed jej użyciem i wybranie śmietanki o minimalnej zawartości tłuszczu 30%: postępuj zgodnie z tymi dwiema wskazówkami, a nigdy nie przegapisz bitej śmietany!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+