Plecione bułeczki z nutellą

zagłosuj teraz
PrzekÄ…ski
8 porcji
średnie
3 h 35 m

Na poranki dla smakoszy i przerwy na delikatne przekąski wypróbuj nasze małe plecione brioszki. Dodaliśmy tutaj trochę pasty do smarowania, aby uczynić to cudo jeszcze bardziej nieodpartym. Przygotowanie własnego ciasta jest łatwe dzięki naszym pisemnym objaśnieniom i obejrzeniu naszego filmu, aby śledzić krok po kroku składanie. W efekcie otrzymasz piękne brioszki w kształcie litery S, gotowe do pożarcia!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.89 (0.49€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny z hakiem do ciasta
  • WaÅ‚ek do ciasta
  • Waga

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania15 min

  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 1Podgrzej mleko, aż bÄ™dzie letnie. Umieść mÄ…kÄ™ w misce robota kuchennego. Dodaj sól, cukier, jajko, zmiÄ™kczone masÅ‚o i mleko po jednej stronie miski. Dodaj Å›wieże drożdże po drugiej stronie.
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 2Wyrabiać ciasto przez 3 do 5 minut na prÄ™dkoÅ›ci 2. Uformować kulÄ™ i przykryć Å›ciereczkÄ… do naczyÅ„. Pozostaw ciasto do wyroÅ›niÄ™cia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 3Pokrój ciasto na 8 równych kulek o wadze 120 g każda. Zanurzyć kulki w mÄ…ce i rozwaÅ‚kować. Posmarować powierzchniÄ™ pastÄ… do smarowania i zwinąć od lewej do prawej, formujÄ…c kieÅ‚baskÄ™.
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 4Przekroić kieÅ‚basÄ™ wzdÅ‚uż na 2 części. SkrÄ™cić dwa paski makaronu.
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 5Złóż koÅ„ce i umieść je pod Å›rodkowÄ… częściÄ…, tworzÄ…c literÄ™ "S".
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 6Umieść brioszki na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyroÅ›niÄ™cia na kolejnÄ… 1 godzinÄ™. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Plecione buÅ‚eczki z NutellÄ… - Przygotowanie krok 7I gotowe, plecione brioszki z pastÄ… do smarowania sÄ… gotowe!

Obserwacje

Drożdże: Należy uważać, aby drożdże nie miały kontaktu z solą i cukrem, w przeciwnym razie przestaną być aktywne.
Można zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi: 15 g na 8 porcji. Przed użyciem należy wziąć trochę ciepłego mleka i rozpuścić w nim drożdże.

Polewa: można dowolnie zmieniać polewę, na przykład zastępując pastę dżemem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+