Plecione bułeczki z nutellą
Na poranki dla smakoszy i przerwy na delikatne przekąski wypróbuj nasze małe plecione brioszki. Dodaliśmy tutaj trochę pasty do smarowania, aby uczynić to cudo jeszcze bardziej nieodpartym. Przygotowanie własnego ciasta jest łatwe dzięki naszym pisemnym objaśnieniom i obejrzeniu naszego filmu, aby śledzić krok po kroku składanie. W efekcie otrzymasz piękne brioszki w kształcie litery S, gotowe do pożarcia!
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem do ciasta
- Wałek do ciasta
- Waga
Przygotowanie
- Podgrzej mleko, aż będzie letnie. Umieść mąkę w misce robota kuchennego. Dodaj sól, cukier, jajko, zmiękczone masło i mleko po jednej stronie miski. Dodaj świeże drożdże po drugiej stronie.
- Wyrabiać ciasto przez 3 do 5 minut na prędkości 2. Uformować kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Pokrój ciasto na 8 równych kulek o wadze 120 g każda. Zanurzyć kulki w mące i rozwałkować. Posmarować powierzchnię pastą do smarowania i zwinąć od lewej do prawej, formując kiełbaskę.
- Przekroić kiełbasę wzdłuż na 2 części. Skręcić dwa paski makaronu.
- Złóż końce i umieść je pod środkową częścią, tworząc literę "S".
- Umieść brioszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C.
- I gotowe, plecione brioszki z pastÄ… do smarowania sÄ… gotowe!
Obserwacje
Drożdże: Należy uważać, aby drożdże nie miały kontaktu z solą i cukrem, w przeciwnym razie przestaną być aktywne.
Można zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi: 15 g na 8 porcji. Przed użyciem należy wziąć trochę ciepłego mleka i rozpuścić w nim drożdże.
Polewa: można dowolnie zmieniać polewę, na przykład zastępując pastę dżemem.