Słodycze ze smażonych jajek (łatwe i dobrze wyjaśnione)
zagłosuj teraz
Też masz bzika na punkcie słodyczy z jajkiem sadzonym? Cóż, dajemy ci szansę na zrobienie ich w domu! Jest to przepis, który jest o wiele łatwiejszy niż mogłoby się wydawać, a nawet łatwiejszy dzięki naszemu przepisowi krok po kroku. Ten przysmak pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli!
Składniki
8
Szacowany koszt: 2.2Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Termometr
- Silikonowa forma w kształcie półkuli o średnicy 2 cm
- Płytka silikonowa
- Pędzel
- Mikser elektryczny
- Woreczek do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania24 h
Gotowania5 min
- Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
- Umieść cukier, wodę i aromat w rondlu. Doprowadzić do wrzenia i umieścić termometr w mieszaninie: powinna ona osiągnąć 115°C.
- Zdjąć rondel z ognia i dodać dobrze wyciśniętą żelatynę. Dobrze wymieszać. Podzielić mieszaninę na 2 części i dodać żółty barwnik spożywczy do jednej połowy. Dobrze wymieszać.
- Za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem natłuść foremki do półkul. Wlewaj żółtą masę w małych ilościach. (Jeśli mieszanina zbytnio stwardniała, podgrzej ją lekko w kąpieli wodnej). Pozostawić do wyschnięcia na noc.
- Posmaruj silikonową blachę do pieczenia naoliwionym ręcznikiem papierowym (lub zwykłą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia). Podgrzej niebarwioną mieszankę, która zastygła, przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej.
- Wlać mieszaninę do miski i ubijać jak bezę. Masa powinna podwoić swoją objętość.
- Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż małe kopce białej masy. Lekko naoliwić palce i wyjąć żółte półkule z formy.
- Umieść każdą półkulę na małym białym kopcu, lekko dociskając. Pozostawić do wyschnięcia na 2 godziny.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą i cukier puder, a następnie posyp jajka pudrem. Zapobiegnie to ich przywieraniu.
- A teraz słodycze z jajkiem sadzonym są gotowe!
Obserwacje
Aromat: można dodać dowolny aromat.
Olej: jest niezbędny, aby zapobiec przywieraniu słodyczy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!