Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
1 h 5 m

Na deser przygotowaliśmy oryginalny, pyszny i oczywiście łatwy przepis: tarte soleil! Z kremem waniliowym i wiórkami czekoladowymi, będziesz chrupać z przyjemnością podczas jego przygotowywania. Jest tak łatwa w przygotowaniu, że możesz nawet zaprosić dzieci na popołudnie w kuchni ;-)


Składniki

8

Krem waniliowy:

Szacowany koszt: 1.77 (0.22€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania25 min
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 1Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
    Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 2Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 3Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i owinąć krem folią (folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 4Rozwiń ciasto francuskie i rozprowadź na nim zimny crème pâtissière. Posypać wiórkami czekoladowymi. Przykryć drugim ciastem francuskim.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 5Umieść na środku odwróconą do góry dnem szklankę. Pokrój tartę na 16 równych kawałków, zaczynając od szklanki.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 6Skręć każdą wyciętą "szprychę", obracając tyle samo razy dla każdej szprychy, aby uzyskać jednolity wynik (tutaj obróciliśmy 3 razy).
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 7Posmaruj tartę żółtkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa - Przygotowanie krok 8A teraz tarta waniliowo-czekoladowa jest gotowa do udostępnienia!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+