Słoneczna tarta waniliowo-czekoladowa
zagłosuj teraz
Na deser przygotowaliśmy oryginalny, pyszny i oczywiście łatwy przepis: tarte soleil! Z kremem waniliowym i wiórkami czekoladowymi, będziesz chrupać z przyjemnością podczas jego przygotowywania. Jest tak łatwa w przygotowaniu, że możesz nawet zaprosić dzieci na popołudnie w kuchni ;-)
Składniki
8
Krem waniliowy:
Szacowany koszt: 1.77Euros€ (0.22€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania25 min
- Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
- Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i owinąć krem folią (folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
- Rozwiń ciasto francuskie i rozprowadź na nim zimny crème pâtissière. Posypać wiórkami czekoladowymi. Przykryć drugim ciastem francuskim.
- Umieść na środku odwróconą do góry dnem szklankę. Pokrój tartę na 16 równych kawałków, zaczynając od szklanki.
- Skręć każdą wyciętą "szprychę", obracając tyle samo razy dla każdej szprychy, aby uzyskać jednolity wynik (tutaj obróciliśmy 3 razy).
- Posmaruj tartę żółtkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz tarta waniliowo-czekoladowa jest gotowa do udostępnienia!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!