Domowe frytki
zagłosuj teraz
Nasz przepis krok po kroku sprawia, że domowe chipsy są chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Łatwe do zrobienia, wkrótce zdasz sobie sprawę, że gotowanie chipsów to sztuka ;-) Młodzi i starsi nie będą mogli się im oprzeć! Jako dodatek do niedzielnego kurczaka, małży marinière lub jako samodzielne danie z odrobiną sosu, szybko się od nich uzależnisz.
Składniki
4
Szacowany koszt: 1.15Euros€ (0.29€/porcja)
Materiały
- Frytkownica
- Nóż do obierania
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
- Obierz i pokrój ziemniaki na frytki.
- Moczyć je w wodzie przez 5 minut, aby straciły skrobię i stały się bardziej chrupiące. Osusz je dobrze w ściereczce do naczyń.
- Smaż je po raz pierwszy przez 8 minut (jeśli możesz ustawić frytkownicę na 140°C). Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie gotować przez kolejne 8 minut (tym razem w temperaturze 180°C). Wyjąć i doprawić solą.
- A teraz chipsy są gotowe!
Obserwacje
Odmiana ziemniaków: preferowane są ziemniaki mączyste. Ulubionym w tym regionie jest Bintje, ale można również użyć Agria lub Artémis, które mają bardzo żółty miąższ.
Olej do smażenia : olejem najlepiej nadającym się do smażenia w wysokiej temperaturze jest olej arachidowy. Ten olej roślinny jest idealny do frytek.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!