Domowe frytki

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
40 min

Nasz przepis krok po kroku sprawia, że domowe chipsy są chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Łatwe do zrobienia, wkrótce zdasz sobie sprawę, że gotowanie chipsów to sztuka ;-) Młodzi i starsi nie będą mogli się im oprzeć! Jako dodatek do niedzielnego kurczaka, małży marinière lub jako samodzielne danie z odrobiną sosu, szybko się od nich uzależnisz.


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.15 (0.29€/porcja)

Materiały

  • Frytkownica
  • Nóż do obierania

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min

  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój ziemniaki na frytki.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 2Moczyć je w wodzie przez 5 minut, aby straciły skrobię i stały się bardziej chrupiące. Osusz je dobrze w ściereczce do naczyń.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 3Smaż je po raz pierwszy przez 8 minut (jeśli możesz ustawić frytkownicę na 140°C). Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 4Następnie gotować przez kolejne 8 minut (tym razem w temperaturze 180°C). Wyjąć i doprawić solą.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 5A teraz chipsy są gotowe!

Obserwacje

Odmiana ziemniaków: preferowane są ziemniaki mączyste. Ulubionym w tym regionie jest Bintje, ale można również użyć Agria lub Artémis, które mają bardzo żółty miąższ.
Olej do smażenia : olejem najlepiej nadającym się do smażenia w wysokiej temperaturze jest olej arachidowy. Ten olej roślinny jest idealny do frytek.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+