Domowe frytki

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
40 min

Nasz przepis krok po kroku sprawia, że domowe frytki są chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Łatwe do zrobienia, wkrótce zdasz sobie sprawę, że gotowanie frytek to sztuka ;-) Młodzi i starsi nie będą mogli się im oprzeć! Jako dodatek do niedzielnego kurczaka, małży marinière lub jako samodzielne danie z odrobiną sosu, szybko się od nich uzależnisz.

Składniki

4

Materiały

  • Frytkownica
  • Nóż do obierania

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój ziemniaki na frytki.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 2Moczyć je w wodzie przez 5 minut, aby straciły skrobię i stały się bardziej chrupiące. Osusz je dobrze w ściereczce.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 3Smaż je po raz pierwszy przez 8 minut (jeśli możesz ustawić frytkownicę na 140°C). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 4Następnie smaż przez kolejne 8 minut (tym razem w temperaturze 180°C). Wyjmij i dopraw solą.
  • Domowe frytki - Przygotowanie krok 5A teraz frytki są gotowe!

Obserwacje

Odmiana ziemniaków: preferowane są ziemniaki mączyste. Ulubionym w tym regionie jest Bintje, ale można również użyć Agria lub Artémis, które mają bardzo żółty miąższ.
Olej do smażenia: olejem najlepiej nadającym się do smażenia w wysokiej temperaturze jest olej arachidowy. Ten olej roślinny jest idealny do frytek.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: