Domowe zielone pesto - pesto alla genovese
Przestańcie, dzisiaj przedstawiamy wam NAJLEPSZY sos do makaronu na świecie (bez przesady): zielone pesto! Bez względu na to, ile smaków wypróbujemy, zawsze wracamy do dobrego domowego pesto. I uwierz nam, ten przepis jest naprawdę łatwy do zrobienia. Zaopatrz się więc w blender i najświeższą bazylię i przygotuj nasze "Pesto alla genovese" krok po kroku ↓
Składniki
Przygotowanie
- Umyj liście bazylii i przełóż je do rozdrabniacza. Dodaj parmezan, orzeszki piniowe i roztarty ząbek czosnku.
- Wlej oliwę z oliwek do rozdrabniacza i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przenieś sos do szczelnego pojemnika.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Dla lepszego pesto :
Podprażyć orzeszki piniowe na patelni bez oleju na złoty kolor. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wrzucić wszystko do rozdrabniacza razem z bazylią i pecorino. Dodać odrobinę pieprzu.
Dla bardziej zmotywowanych:
My użyliśmy rozdrabniacza, ale możesz oczywiście użyć tradycyjnego tłuczka i moździerza do przygotowania domowego pesto: będzie o wiele lepsze!
Przechowywanie:
Przechowuj pesto w szczelnym szklanym słoiku: zawsze pokrywaj sos pesto oliwą z oliwek, aby dłużej zachował świeżość.