Domowe zielone pesto - pesto alla genovese

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
5 min

Przestańcie, dzisiaj przedstawiamy wam NAJLEPSZY sos do makaronu na świecie (bez przesady): zielone pesto! Bez względu na to, ile smaków wypróbujemy, zawsze wracamy do dobrego domowego pesto. I uwierz nam, ten przepis jest naprawdę łatwy do zrobienia. Zaopatrz się więc w blender i najświeższą bazylię i przygotuj nasze "Pesto alla genovese" krok po kroku ↓


Składniki

4
Szacowany koszt: 3.75 (0.94€/porcja)

Przygotowanie


  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 1Umyj liście bazylii i przełóż je do rozdrabniacza. Dodaj parmezan, orzeszki piniowe i roztarty ząbek czosnku.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 2Wlej oliwę z oliwek do rozdrabniacza i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 3Przenieś sos do szczelnego pojemnika.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Obserwacje

Dla lepszego pesto :
Podprażyć orzeszki piniowe na patelni bez oleju na złoty kolor. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wrzucić wszystko do rozdrabniacza razem z bazylią i pecorino. Dodać odrobinę pieprzu.

Dla bardziej zmotywowanych:
My użyliśmy rozdrabniacza, ale możesz oczywiście użyć tradycyjnego tłuczka i moździerza do przygotowania domowego pesto: będzie o wiele lepsze!

Przechowywanie:
Przechowuj pesto w szczelnym szklanym słoiku: zawsze pokrywaj sos pesto oliwą z oliwek, aby dłużej zachował świeżość.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+