Domowy sos teriyaki, idealny do łososia i kurczaka!
zagłosuj teraz
Chcesz, aby każdy przepis był nie do odparcia? Trafiłeś we właściwe miejsce z tym sosem teriyaki! To słodko-słony miks, który wzbogaci zarówno mięsa, jak i ryby. Co więcej, karmelizuje się tuż po ugotowaniu! Prawdziwa rozkosz! Skusiłeś się?
Składniki
3
Materiały
- 1 patelnia
- szpatułka
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
Wymieszać sos sojowy i mirin.
Wlej mieszaninę na patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje.
Teraz dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przywierania.
Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj z sosem. Mieszaj od czasu do czasu, aby zagęścić sos.
I gotowe! Możesz użyć go od razu lub przenieść do szczelnego pojemnika.
Obserwacje
Jak przechowywać sos teriyaki? <\/b>
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
Czy sos teriyaki można zamrozić? <\/b>
Tak, można!
Z czym mogę podawać sos teriyaki? <\/b>
Można go używać z kurczakiem, łososiem, a nawet tofu!
Nie wahaj się wcześniej zamarynować białka w sosie sojowym, imbirze i czosnku, aby nadać potrawie więcej tekstury!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!