Jak upiec i obrać bakłażana w piekarniku?
Zastanawiasz się, jak łatwo upiec i obrać bakłażany w piekarniku? To prostsze niż myślisz! Ta metoda pozwala uzyskać delikatnego, aromatycznego bakłażana ze skórką, która łatwo się odkleja. Idealny do przygotowywania dań takich jak kawior z bakłażana, baba ganoush, sos do makaronu lub po prostu pieczone bakłażany, ta technika jest obowiązkowa na lato! :-)
Składniki
Materiały
- widelec
- papier do pieczenia
- pędzel (lub oliwa z oliwek w sprayu)
- torebka do zamrażarki (lub szczelna puszka)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 230°C.
Umieść bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Nakłuć bakłażana widelcem. - Posmarować mżawką oliwy z oliwek.
*Jeśli masz olej w sprayu, jest to bardzo praktyczne! W przeciwnym razie użyj pędzla. - Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 230°C, obracając w razie potrzeby w połowie pieczenia.
- Wyjąć bakłażana z piekarnika i umieścić w szczelnej torebce do zamrażania lub hermetycznym pudełku na 10 minut.
- Wyjąć bakłażana i umieścić na talerzu. Za pomocą dwóch widelców zeskrobać skórkę.
- I to wszystko! Obrany bakłażan można wykorzystać do przygotowania ciast, bułki tartej lub bakłażanowego kawioru...
Obserwacje
Jak łatwiej obrać bakłażana?
Bakłażany można również gotować w kuchence mikrofalowej, na patelni lub we frytkownicy.
Jak przechowywać obrane bakłażany?
Obrane bakłażany można przechowywać w szczelnej puszce w lodówce przez około tydzień.
Jakie przepisy mogę przygotować z obranych bakłażanów?
Możesz przygotować sosy, hummus, kawior z bakłażana i baba ganoush, ale możesz też użyć całego bakłażana do panierowania!