Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana
Odkryj kuzyna słynnego kawioru z bakłażana, prosto z Libanu: baba ganoush! Wiemy, że kuchnia libańska jest pełna kulinarnych cudów i wszelkiego rodzaju mezze, które są idealne na aperitif. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować tę pastę, pełną smaków Wschodu, w której sezam, bakłażan i cytryna mieszają się z pieprzem z kilku nasion granatu... Odkryj tę wybuchową miesz ankę, która zachwyci Twoje kubki smakowe podczas aperitifu!
Składniki
Na wierzchu :
Aby cieszyć się :
Materiały
- 1 widelec
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Najpierw umyj i nakłuj bakłażana widelcem.
- Upiecz bakłażana. Umieściliśmy go w piekarniku na 45 minut w temperaturze 200°C. Znajdź inną metodę w komentarzach poniżej.
- Wyjąć z piekarnika i umieścić bezpośrednio w szczelnym pojemniku. Odstawić na 15 minut.
- Następnie obierz bakłażana. Uważaj, aby się nie poparzyć.
- Umieść bakłażana w misce do serwowania i dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek i sól.
- Wszystko wymieszać widelcem, rozgniatając bakłażana i dobrze łącząc.
- Teraz jest gotowe! Podawać z natką pietruszki, pestkami granatu i mżawką oliwy z oliwek. Nie zapomnij o chlebku pita!
Obserwacje
Co to jest tahini?
Tahin to przecier sezamowy.
Jak upiec bakłażana?
Najpierw umyj i nakłuj bakłażana widelcem.
Metoda piekarnikowa: umieść bakłażana na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut do 1 godziny w temperaturze 200°C.
Metoda z płytą gazową: smażyć bakłażana ze wszystkich stron bezpośrednio na ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Skórka powinna stać się czarna, a miąższ miękki.
Jak obrać pieczonego bakłażana?
Umieść pieczonego bakłażana w szczelnym pojemniku na około 15 minut. Ta sama technika działa w przypadku innych pieczonych warzyw, więc łatwiej będzie ci obrać na przykład paprykę. Dzięki parze wodnej uwalnianej przez gorące warzywo, skórka będzie łatwiej odchodzić. Uważaj, aby nie poparzyć się podczas otwierania pojemnika. Przed zdjęciem skórki pozostaw do ostygnięcia.
Jak mogę ulepszyć moje smarowidło?
Dodaj mżawkę oliwy z oliwek, posiekaną świeżą pietruszkę i granat, aby uzyskać smaczną pastę. Nie wahaj się również dodać nasion sezamu.
Czy mogę zastąpić pietruszkę innym aromatycznym ziołem?
Jeśli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją kolendrą lub nawet miętą, aby uzyskać odrobinę świeżości.
Jak mogę delektować się pastą?
Podawaj tę pastę z bakłażana z chlebem pita lub jako dodatek do dań mieszanych. Nie wahaj się podawać baba ganoush z paluszkami warzywnymi.
Jak długo mogę przechowywać baba ganoush?
Lodówka: Przechowywać baba ganoush w szczelnym pojemniku w lodówce przez 4 do 5 dni.
Zamrażarka: Przechowuj pastę w zamrażarce przez 3 miesiące w torebce do zamrażania. Pozwoli to na przygotowanie dużych ilości.
Skąd pochodzi baba ganoush?
Pasta ta pochodzi z Libanu. Chociaż jest częścią kuchni libańskiej, można ją również znaleźć w daniach syryjskich, tureckich i ormiańskich... To idealne połączenie kawioru z bakłażana i hummusu. Wystarczy zastąpić ciecierzycę w hummusie pieczonym bakłażanem.