Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
1 h 10 m

Odkryj kuzyna słynnego kawioru z bakłażana, prosto z Libanu: baba ganoush! Wiemy, że kuchnia libańska jest pełna kulinarnych cudów i wszelkiego rodzaju mezze, które są idealne na aperitif. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować tę pastę, pełną smaków Wschodu, w której sezam, bakłażan i cytryna mieszają się z pieprzem z kilku nasion granatu... Odkryj tę wybuchową miesz ankę, która zachwyci Twoje kubki smakowe podczas aperitifu!


Składniki

4

Na wierzchu :

Aby cieszyć się :


Materiały

  • 1 widelec
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania45 min

  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 1Najpierw umyj i nakłuj bakłażana widelcem.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 2Upiecz bakłażana. Umieściliśmy go w piekarniku na 45 minut w temperaturze 200°C. Znajdź inną metodę w komentarzach poniżej.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 3Wyjąć z piekarnika i umieścić bezpośrednio w szczelnym pojemniku. Odstawić na 15 minut.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 4Następnie obierz bakłażana. Uważaj, aby się nie poparzyć.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 5Umieść bakłażana w misce do serwowania i dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek i sól.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 6Wszystko wymieszać widelcem, rozgniatając bakłażana i dobrze łącząc.
  • Baba ganoush, pyszna libańska pasta z bakłażana - Przygotowanie krok 7Teraz jest gotowe! Podawać z natką pietruszki, pestkami granatu i mżawką oliwy z oliwek. Nie zapomnij o chlebku pita!

Obserwacje

Co to jest tahini?
Tahin to przecier sezamowy.

Jak upiec bakłażana?
Najpierw umyj i nakłuj bakłażana widelcem.
Metoda piekarnikowa: umieść bakłażana na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut do 1 godziny w temperaturze 200°C.
Metoda z płytą gazową: smażyć bakłażana ze wszystkich stron bezpośrednio na ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Skórka powinna stać się czarna, a miąższ miękki.

Jak obrać pieczonego bakłażana?
Umieść pieczonego bakłażana w szczelnym pojemniku na około 15 minut. Ta sama technika działa w przypadku innych pieczonych warzyw, więc łatwiej będzie ci obrać na przykład paprykę. Dzięki parze wodnej uwalnianej przez gorące warzywo, skórka będzie łatwiej odchodzić. Uważaj, aby nie poparzyć się podczas otwierania pojemnika. Przed zdjęciem skórki pozostaw do ostygnięcia.

Jak mogę ulepszyć moje smarowidło?
Dodaj mżawkę oliwy z oliwek, posiekaną świeżą pietruszkę i granat, aby uzyskać smaczną pastę. Nie wahaj się również dodać nasion sezamu.

Czy mogę zastąpić pietruszkę innym aromatycznym ziołem?
Jeśli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją kolendrą lub nawet miętą, aby uzyskać odrobinę świeżości.

Jak mogę delektować się pastą?
Podawaj tę pastę z bakłażana z chlebem pita lub jako dodatek do dań mieszanych. Nie wahaj się podawać baba ganoush z paluszkami warzywnymi.

Jak długo mogę przechowywać baba ganoush?
Lodówka: Przechowywać baba ganoush w szczelnym pojemniku w lodówce przez 4 do 5 dni.
Zamrażarka: Przechowuj pastę w zamrażarce przez 3 miesiące w torebce do zamrażania. Pozwoli to na przygotowanie dużych ilości.

Skąd pochodzi baba ganoush?
Pasta ta pochodzi z Libanu. Chociaż jest częścią kuchni libańskiej, można ją również znaleźć w daniach syryjskich, tureckich i ormiańskich... To idealne połączenie kawioru z bakłażana i hummusu. Wystarczy zastąpić ciecierzycę w hummusie pieczonym bakłażanem.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+