Mayak gyeran - koreańskie jajka marynowane
zagłosuj teraz
Nazwa Mayak Gyeran (마약계란) dosłownie oznacza "narkotyczne jajko" i najwyraźniej ich nazwa nie kłamie: kiedy raz ich spróbujesz, nie będziesz mógł przestać! Dzięki marynacie aromatyzowanej sosem sojowym, czosnkiem i chili, eksplodują smakiem i są idealnym dodatkiem do miski gorącego ryżu (kleistego jak sushi). Prosty, szybki i pysznyprzepis... Gotowy, by mu ulec? Podążaj za przewodnikiem ;)
Składniki
4
Materiały
- rondel
- deska do krojenia
- nóż
- folia spożywcza i talerz do zupy / hermetyczny pojemnik
- miska na sałatkę
- rękawiczki (opcjonalnie)
- łyżeczka
Podobne przepisy
-
Jajka po szkocku - jajka panierowane w stylu szkockim
-
Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie!
-
Jajka w kokilkach z boczkiem i szczypiorkiem, szybki przepis
-
Jajka po flamenco z ziemniakami i kiełbasą chorizo
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania6 min
Gotuj jajka (w temperaturze pokojowej) we wrzącej wodzie przez 6 minut i 30 sekund.
*Jeśli chcesz, możesz gotować je do 10 minut.Po ugotowaniu zanurz je w misce wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu, aby zatrzymać ich gotowanie.
Pokrój zieloną cebulę, papryczkę chilli i ząbki czosnku na małe kawałki.
*My użyliśmy rękawiczek, ale jest to opcjonalne.Umieścić w talerzu do zupy, misce lub szczelnym pojemniku.
Dodaj miód, nasiona sezamu, solony sos sojowy i wodę i dobrze wymieszaj.
Rozłóż jajka.
*Używając łyżeczki, postukaj w jajko. Następnie wsuń łyżeczkę pod skorupkę i obejdź jajko dookoła, aby delikatnie usunąć skorupkę.Umieść jajka w skorupkach w marynacie. Przykryć folią spożywczą lub ponownie zamknąć szczelną puszkę i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
*Jeśli nie są całkowicie zanurzone, pamiętaj, aby od czasu do czasu je odwrócić!I gotowe, z ryżem do sushi :-).
Obserwacje
Jak długo należy marynować jajka Mayak?
Można je marynować przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc, aby nadać im dobry smak.
Marynata:
Możesz dostosować ilości składników marynaty. Nie wahaj się użyć mniej chili, jeśli nie jesz pikantnych potraw.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!