Mayak gyeran - koreańskie jajka marynowane

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
6 h 16 m

Nazwa Mayak Gyeran (마약계란) dosłownie oznacza "narkotyczne jajko" i najwyraźniej ich nazwa nie kłamie: kiedy raz ich spróbujesz, nie będziesz mógł przestać! Dzięki marynacie aromatyzowanej sosem sojowym, czosnkiem i chili, eksplodują smakiem i są idealnym dodatkiem do miski gorącego ryżu (kleistego jak sushi). Prosty, szybki i pysznyprzepis... Gotowy, by mu ulec? Podążaj za przewodnikiem ;)

Składniki

4

Materiały

  • rondel
  • deska do krojenia
  • nóż
  • folia spożywcza i talerz do zupy / hermetyczny pojemnik
  • miska na sałatkę
  • rękawiczki (opcjonalnie)
  • łyżeczka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania6 min
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 1Gotuj jajka (w temperaturze pokojowej) we wrzącej wodzie przez 6 minut i 30 sekund.

    *Jeśli chcesz, możesz gotować je do 10 minut.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 2Po ugotowaniu zanurz je w misce wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu, aby zatrzymać ich gotowanie.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 3Pokrój zieloną cebulę, papryczkę chilli i ząbki czosnku na małe kawałki.

    *My użyliśmy rękawiczek, ale jest to opcjonalne.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 4Umieścić w talerzu do zupy, misce lub szczelnym pojemniku.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 5Dodaj miód, nasiona sezamu, solony sos sojowy i wodę i dobrze wymieszaj.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 6Rozłóż jajka.

    *Używając łyżeczki, postukaj w jajko. Następnie wsuń łyżeczkę pod skorupkę i obejdź jajko dookoła, aby delikatnie usunąć skorupkę.
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 7Umieść jajka w skorupkach w marynacie. Przykryć folią spożywczą lub ponownie zamknąć szczelną puszkę i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

    *Jeśli nie są całkowicie zanurzone, pamiętaj, aby od czasu do czasu je odwrócić!
  • Mayak Gyeran - koreańskie jajka marynowane - Przygotowanie krok 8I gotowe, z ryżem do sushi :-).

Obserwacje

Jak długo należy marynować jajka Mayak?
Można je marynować przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc, aby nadać im dobry smak.

Gotowanie jajek:
Możesz ugotować jajka na miękko (6 minut30) lub gotować je nieco dłużej, aby żółtko się rozpuściło (8 minut), a nawet ugotować jajka na twardo (10 minut).

Marynata:
Możesz dostosować ilości składników marynaty. Nie wahaj się użyć mniej chili, jeśli nie jesz pikantnych potraw.

Jak jeść jajka Mayak?
Można je podawać z ryżem do sushi. Dodaj przepołowione jajka do miski ryżu, skrop sosem i składnikami marynaty i ciesz się smakiem!


Jak długo mogę przechowywać jajka Mayak?
Można je przechowywać do 4 dni w lodówce.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: