Mętne jajka z chorizo
zagłosuj teraz
Oryginalny i łatwy jak nigdy dotąd sposób przyrządzania jajek: w chmurce, z chorizo :-) Znany również jako "Jajko w chmurze", Ptitchef poprowadzi Cię krok po kroku przez ten przepis, który jest idealny na śniadanie, brunch lub jako przystawka. To świetna okazja, aby zaoferować swoim gościom kochającym jajka alternatywę dla jajek gotowanych, smażonych, jajecznicy lub jajek w koszulce.
Składniki
2
Szacowany koszt: 1.79Euros€ (0.9€/porcja)
Materiały
- mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min
- Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie rozbić żółtek. Umieścić w małych miseczkach.
- Doprawić białka solą i ubić na sztywną pianę.
- Drobno posiekaj chorizo i dodaj je do białek, wraz ze startym serem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć zbytnio białek.
- Na blasze do pieczenia uformuj 2 stosy białek i zrób dość głębokie wgłębienie na środku.
- Piec przez 7 minut w temperaturze 220°C.
- Dodaj żółtko do każdego wgłębienia i włóż z powrotem do gorącego piekarnika na 2 minuty.
- A teraz jajka w chmurze są gotowe!
Obserwacje
Dodatki/zmiany: można dodać peklowaną lub białą szynkę, ser Gruyère lub parmezan oraz mnóstwo innych aromatycznych ziół.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!