Mętne jajka z chorizo

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
30 min

Oryginalny i łatwy jak nigdy dotąd sposób przyrządzania jajek: w chmurce, z chorizo :-) Znany również jako "Jajko w chmurze", Ptitchef poprowadzi Cię krok po kroku przez ten przepis, który jest idealny na śniadanie, brunch lub jako przystawka. To świetna okazja, aby zaoferować swoim gościom kochającym jajka alternatywę dla jajek gotowanych, smażonych, jajecznicy lub jajek w koszulce.


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.79 (0.9€/porcja)

Materiały

  • mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie rozbić żółtek. Umieścić w małych miseczkach.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 2Doprawić białka solą i ubić na sztywną pianę.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 3Drobno posiekaj chorizo i dodaj je do białek, wraz ze startym serem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć zbytnio białek.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 4Na blasze do pieczenia uformuj 2 stosy białek i zrób dość głębokie wgłębienie na środku.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 5Piec przez 7 minut w temperaturze 220°C.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 6Dodaj żółtko do każdego wgłębienia i włóż z powrotem do gorącego piekarnika na 2 minuty.
  • Mętne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 7A teraz jajka w chmurze są gotowe!

Obserwacje

Dodatki/zmiany: można dodać peklowaną lub białą szynkę, ser Gruyère lub parmezan oraz mnóstwo innych aromatycznych ziół.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+