Mętne jajka z chorizo

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
Å‚atwe
30 min

Oryginalny i łatwy jak nigdy dotąd sposób przyrządzania jajek: w chmurce, z chorizo :-) Znany również jako "Jajko w chmurze", Ptitchef poprowadzi Cię krok po kroku przez ten przepis, który jest idealny na śniadanie, brunch lub jako przystawka. To świetna okazja, aby zaoferować swoim gościom kochającym jajka alternatywę dla jajek gotowanych, smażonych, jajecznicy lub jajek w koszulce.


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.79 (0.9€/porcja)

Materiały

  • mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 1Oddziel biaÅ‚ka od żółtek, uważajÄ…c, aby nie rozbić żółtek. UmieÅ›cić w maÅ‚ych miseczkach.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 2Doprawić biaÅ‚ka solÄ… i ubić na sztywnÄ… pianÄ™.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 3Drobno posiekaj chorizo i dodaj je do biaÅ‚ek, wraz ze startym serem, zioÅ‚ami prowansalskimi i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, uważajÄ…c, aby nie zmiażdżyć zbytnio biaÅ‚ek.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 4Na blasze do pieczenia uformuj 2 stosy biaÅ‚ek i zrób dość gÅ‚Ä™bokie wgÅ‚Ä™bienie na Å›rodku.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 5Piec przez 7 minut w temperaturze 220°C.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 6Dodaj żółtko do każdego wgÅ‚Ä™bienia i włóż z powrotem do gorÄ…cego piekarnika na 2 minuty.
  • MÄ™tne jajka z chorizo - Przygotowanie krok 7A teraz jajka w chmurze sÄ… gotowe!

Obserwacje

Dodatki/zmiany: można dodać peklowaną lub białą szynkę, ser Gruyère lub parmezan oraz mnóstwo innych aromatycznych ziół.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+