Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia!
Szybkich i smacznych przepisów nigdy za wiele, prawda? Dziś mamy dla Ciebie marynowane podudzia z kurczaka, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale tak pyszne! Nie ma zamieszania, wystarczy poświęcić 5 minut na przygotowanie marynaty (oliwa z oliwek, wędzona papryka, zioła prowansalskie i odrobina czosnku) i wrzucić je do piekarnika! A jeśli chcesz spróbować czegoś innego, możesz spróbować marynat meksykańskich i japońskich;) Postępuj zgodnie z poniższym przepisem:
Składniki
Materiały
- tłuczek do czosnku
- 1 hermetyczna szklana forma żaroodporna
- lub
- 1 naczynie do zapiekania z folią spożywczą i łyżką
Przygotowanie
Wlej oliwę z oliwek do pojemnika, dodaj sól i pieprz, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie i zmiażdżony ząbek czosnku.
Umieść dwa podudzia z kurczaka na wierzchu.
Zamknij pojemnik i wstrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić marynatę.
*Jeśli nie masz hermetycznego szklanego pojemnika: wymieszaj wszystko w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią spożywczą.Pozostaw kurczaka w lodówce na 1 godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę/folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.
Gotowy do spożycia! Idealne do podjadania przed telewizorem!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować we frytkownicy powietrznej?
Podudzia z kurczaka można bez problemu przyrządzić we frytownicy powietrznej! Nie ma potrzeby podgrzewania ;-)
Jakiej marynaty mogę użyć do podudzi z kurczaka?
Przygotowaliśmy również marynatę o smaku japońskim i marynatę o smaku meksykańskim!
Jak przechowywać marynowane podudzia z kurczaka?
Umieść je w szczelnym pojemniku (może to być ten sam pojemnik, którego używasz do gotowania) w lodówce na 3 dni.