Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia!

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
1 h 35 m

Szybkich i smacznych przepisów nigdy za wiele, prawda? Dziś mamy dla Ciebie marynowane podudzia z kurczaka, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale tak pyszne! Nie ma zamieszania, wystarczy poświęcić 5 minut na przygotowanie marynaty (oliwa z oliwek, wędzona papryka, zioła prowansalskie i odrobina czosnku) i wrzucić je do piekarnika! A jeśli chcesz spróbować czegoś innego, możesz spróbować marynat meksykańskich i japońskich;) Postępuj zgodnie z poniższym przepisem:

Składniki

2

Materiały

  • tłuczek do czosnku
  • 1 hermetyczna szklana forma żaroodporna
  • lub
  • 1 naczynie do zapiekania z folią spożywczą i łyżką

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min
  • Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia! - Przygotowanie krok 1Wlej oliwę z oliwek do pojemnika, dodaj sól i pieprz, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie i zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia! - Przygotowanie krok 2Umieść dwa podudzia z kurczaka na wierzchu.
  • Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia! - Przygotowanie krok 3Zamknij pojemnik i wstrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić marynatę.

    *Jeśli nie masz hermetycznego szklanego pojemnika: wymieszaj wszystko w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią spożywczą.
  • Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia! - Przygotowanie krok 4Pozostaw kurczaka w lodówce na 1 godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę/folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.
  • Podudzia z kurczaka marynowane w piekarniku - super szybkie do zrobienia! - Przygotowanie krok 5Gotowy do spożycia! Idealne do podjadania przed telewizorem!

Obserwacje

Czy ten przepis można przygotować we frytkownicy powietrznej?

Podudzia z kurczaka można bez problemu przyrządzić we frytownicy powietrznej! Nie ma potrzeby podgrzewania ;-)

Jakiej marynaty mogę użyć do podudzi z kurczaka?

Przygotowaliśmy również marynatę o smaku japońskim i marynatę o smaku meksykańskim!

Jak przechowywać marynowane podudzia z kurczaka?

Umieść je w szczelnym pojemniku (może to być ten sam pojemnik, którego używasz do gotowania) w lodówce na 3 dni.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: